Administrerende direktør for Volvo Personbiler, Håkan Samuelsson advarer om at selskapet vurderer å flytte fra Sverige hvis ikke bilprodusenten klarer å rekruttere personer med rett kompetanse.

Dette fremkommer i et intervju med SvD Näringsliv tidligere denne måneden, hvor Samuelsson trekker frem høy kriminalitet som en av flere årsaker til at selskapet har problemer med å rekruttere blant annet utenlandske toppsjefer. Han stiller i samme intervju spørsmålstegn ved om Sverige i dag er et tilstrekkelig attraktivt land å flytte til.

Tilgang på kompetanse

Tilgang på kompetanse er et viktig tema for Volvokonsernet, som arbeider systematisk med å omstille seg fra bensin og diesel til elektrisitet.

– Og det begynner å bli vanskelig å finne folk med den kompetanse bilfabrikken trenger.

Omstilling mot elektriske biler

– Vi prater mye om at vi må omstille oss mot elektrisitet og selvkjørende biler, men vi snakker ikke like mye om at det også vil kreve ny kompetanse, sier Samuelsson og legger til:

LES OGSÅ:
For lattermusklene: Når du kjører for fort i Sverige

– Hvordan i alle dager skal vi få det til med de samme menneskene? Det er faktisk umulig.

– Er Sverige tilstrekkelig attraktivt?

Samuelsson stiller i det samme intervjuet spørsmålstegn ved om Sverige er tilstrekkelig attraktivt til at noen vil flytte dit.

Blant de momentene Volvo-direktøren trekker frem som viktige for å tiltrekke seg kompetanse i form av dyktige ledere, både svenske og utenlandske, er blant annet at den såkalte «ekspertskatten» bør forlenges ut over de tre årene skatten har som grense i dag. I tillegg peker Samuelsson på at Sverige savner gode internasjonale skoler.

Volvo Personvagnar, Torslandafabrikken.
Foto: VOLVO CAR GROUP

– Vi må bli bedre på å ta imot folk. Vi er flinke til å sende svensker ut i verden, men ikke like flinke til å ta imot utlendinger til Sverige.

Samuelsson peker også på at Sverige stadig oftere nevnes som et utrygt land å leve i.

Det er definitivt ikke til hjelp at folk leser om skyting i Gøteborg, og lurer på om de virkelig tør å flytte til Sverige!
Konserndirektør Håkan Samuelsson

Må videreutdanne 20 000 ansatte

Samuelsson understrekeri intervjuet at Volvos utfordringer er mange i det bedriften beveger seg mot markedet med elektriske biler. I tillegg til at konsernet skal videreutdanne 20 000 ansatte til å arbeide med elektriske biler, må konsernet ha både vilje og evne til blant annet å ta imot fagfolk på digitalisering fra USA og ekspertise på elektriske biler fra Tyskland og Kina.

LES OGSÅ:
Jeger fra Buskerud skjøt jogger - dømt til fengsel i et år i Sverige
Håkan Samuelsson med sin 1967 Volvo 1800 S.
Foto: VOLVO CAR GROUP

Bare ett hovedkontor, men hvor?

På spørsmål om Volvo, som tross alt er eid av det kinesiske selskapet Geely Holding, fortsatt vil ha sitt hovedkontor og forskningsavdeling i Gøteborg, svarer Samuelsson noe kryptisk:

– Vi kommer bare til å ha et hovedkontor og en utviklingsavdeling i det landet hvor det fungerer. Vi er enda ikke i nærheten av å diskutere om vi skal flytte hovedkontoret, men ja – det er noe som kan hende i fremtiden.