Til tross for at mange typiske hyttekommuner ber hytteeiere holde seg hjemme, fremfor å belaste et allerede overbelastet helsevesen, ser dette ikke ut til å virke.  Vinje kommune ser seg derfor nå nødt til å ta i bruk sterkere lut ved bl.a. å droppe brøyting frem til hyttene i kommunen.

I tillegg har kommunen med virkning fra fredag morgen pålagt turistnæringen å stenge spisesteder, hotell, overnattingssteder og skianlegg til over påske.

Bjørn Svalastog, er eieren av Rauland Maskin i Vinje kommune. Han driver vanligvis med brøyting og måking for hytteturistene, og forteller at det er snakk om føringer fra kommunen på sentralt hold som har ført til stans i brøytingen, kan nettavisa Resett fortelle.

– Ta kontakt hvis du trenger brøyting

– De som av tvingende grunn må på hytta, må derfor personlig ta kontakt for å få brøytet nå, sier Svalastog.

Heller ikke langrennsløypene vil bli preparerte og Ordfører Jon Rikard Kleven i kommunen forteller til Dagbladet at han håper at folk bruker sunn fornuft og holder seg hjemme.

LES OGSÅ:
Hostet folk i ansiktet på Bergenstoget - påsto han var koronasmittet

Mange ganger innbyggertallet

– Vi har ikke beredskap til å håndtere dette. Vi kan bli sittende med mange ganger innbyggertallet vårt her oppe, og dersom det utløser et stort utbrudd så har vi ikke mulighet til å håndtere det, sa blant annet ordføreren i Hemsedal, Pål Rørby (Sp) til Dagbladet om situasjonen.

Torsdag fikk Nesbyen kommune sitt første koronatilfelle. Fredag var ytterligere en syk. Begge de to syke oppholder seg på hytter i kommunen ifølge NRK.

SMITTEVERNLOVEN
§ 4-1. Møteforbud, stenging av virksomhet, begrensning i kommunikasjon, isolering og smittesanering

Når det er nødvendig for å forebygge en allmennfarlig smittsom sykdom eller for å motvirke at den blir overført, kan kommunestyret vedta

a) forbud mot møter og sammenkomster eller påbud om andre begrensninger i den sosiale omgangen overalt der mennesker er samlet,
b) stenging av virksomheter som samler flere mennesker, f.eks. barnehager, skoler, svømmehaller, flyplasser, butikker, hoteller eller andre bedrifter og arbeidsplasser – eller begrensninger i aktiviteter der,
c) stans eller begrensninger i kommunikasjoner,
d) isolering av personer i geografisk avgrensede områder eller andre begrensninger i deres bevegelsesfrihet i opptil sju dager om gangen,
e) pålegg til private eller offentlige om rengjøring, desinfeksjon eller destruksjon av gjenstander eller lokaler. Pålegget kan også gå ut på avliving av selskapsdyr, utrydding av rotter og andre skadedyr, avlusing eller annen smittesanering.

LES OGSÅ:
Hytteturister kan nå bli tvunget hjem - om nødvendig med makt