Så langt i år har DNB stanset overføringen av hele 80 millioner kroner til «nettkjærester» som ikke finnes. Det er de tilfellene som er kjent, så hvilke mørketall som finnes er det naturligvis ingen gitt å vite.

ØKOKRIM

Anne Dybo er rådgiver i Økokrim og ekspert på kjærlighetssvindel og sosial manipulering. Hun sier at bankene er blitt flinke til å stoppe utsendelser av penger fra folk som er utsatt for kjærlighetssvindel.

Rådgiver i Økokrim, Anne Dybo.
Foto: ØKOKRIM

– Utfordringen er at de som er utsatt for denne typen svindel, ofte stoler mer på bedragerne enn på bankene som forsøker å få dem til å slutte å sende penger. Vi i Økokrim prøver på det samme som banken. I noen tilfeller går vi også i dialog med pårørende til ofrene for å få stoppet utsendelsen av pengene. Ofrene er ofte så manipulerte at de ikke vil høre på noen, sier hun.

ALLE KAN BLI LURT

– Alle kan bli lurt av profesjonelle bedragere. De som blir utsatt for kjærlighetsbedragerier blir lurt først når de har fått full tillit til vedkommende, sier leder for Financial Cyber Crime Center i DNB, Terje Fjeldvær.

LES OGSÅ:
Pensjonistforbundet: - Regjeringen vil ta to milliarder kroner fra pensjonistene
Leder for Financial Cyber Crime Center i DNB, Terje Fjeldvær.
Foto: DNB

– Det er all grunn til å tro på oss når vi ringer og sier at du blir bedratt. Banken bruker store ressurser på å avdekke og stoppe denne typen kriminalitet, og vi gjør det av hensyn til kundene, sier Fjeldvær.

DNBs utredere må derfor stadig oftere fortelle kunder at de blir bedratt, og utrederne opplever ofte at de ikke blir trodd.

De første ni månedene i år har rundt 560 av DNBs kunder blitt utsatt for denne typen bedragerier, mot 240 i hele fjor. Ofte er det banken og ikke kunden som oppdager det.

Det er som nevnt ikke lett å fortelle noen at «kjæresten» som de har kommunisert med i langt tid har lurt dem, at han ikke finnes

– Da må vi ringe og si fra, og slike samtaler er vanskelige. Det er som nevnt ikke lett å fortelle noen at «kjæresten» som de har kommunisert med i langt tid har lurt dem, at han ikke finnes.  Derfor øver vi på samtaleteknikk og har foredrag med psykologer for å forstå hvordan ofrene vil reagere på en slik beskjed. En reaksjon vi ofte møter, er: «Hvorfor unner ikke banken meg kjærlighet?» Eller når det er snakk om investeringsbedragerier: «Dere gjør alt for å hindre fri konkurranse!»

LES OGSÅ:
Seks milliarder kroner går snart ut på dato

HAR DU BLITT LURT?

Hvis du mistenker at du at du blir lurt, er det viktig at du sier fra til banken slik at den samarbeid med politiet og Økokrim kan få stanset bedragerne. Jo tidligere banken og politiet får vite om dette og kan få stanset transaksjonen, jo bedre. Aller helst før den forlater banken.

Hvis en bedragerirelatert transaksjon allerede har gått ut av kundens konto, vil vi også forsøke å reklamere til mottakerbanken for å få refundert pengene før de blir tatt ut derfra, opplyser han.

Dette gjør du hvis du tror du er blitt lurt:
• Anmeld til politiet og si fra til banken.
• Opprett ny epostadresse.
• Sperr kort og bytt kodebrikke og BankID hvis bedrageren kan ha fått tilgang.