I forbindelse med Elvefestivalen i Drammen kommende helg, introduserer Vestfossenfirmaet Utleiepartner en pissoar for kvinner, kalt «Lapee», som er ment å avhjelpe problemet med  lange dokøer betraktelig.

Godt mottatt i Danmark

Festivaldeltakere som har testet ut de nye pissoarene i Danmark har utelukkende vært positive. Ikke minst siden de slipper å stå i lange dokøer. Foto:MARIA CRISTINA SEGA

«Lapee» har blitt godt mottatt i Danmark hvor alle de store festivalene har tatt den i bruk. Med sine tre avlukker per enhet minsker Lapee arrangementets dokøer betraktelig. I bruk er den da også i gjennomsnitlig seks ganger så effektivt som en vanlig festivaldo for kvinner, ifølge leverandøren. Den har i snitt plass til 3.500 brukere før den må tømmes, og kan eventuelt kobles direkte til kloakken i bakken.

– Som et ledende firma når det gjelder utleie av telt og utstyr til store arrangementer, er firmart kjent med at også toaletter er en viktig del. Fra før av har vi ulike toalettvogner, samt enkeltstående toaletter til pissoarer for menn – slik at også denne delen av en festival eller et stort arrangement skal gå for seg på riktig måte, sier Morten Johannessen, daglig leder i Vestfossenfirmaet Utleiepartner.

Mer effektiv enn tradisjonelle løsninger

Ifølge den danske leverandøren er disse pissoarene for kvinner langt mer effektive enn tradisjonelle toalett på festivaler og store arrangementer. De anslår at 90 prosent av alle toalettbesøk handler om å bli kvitt noe av vannet – altså urinet. Mens kvinner normalt bruker i snitt tre minutter på et vanlig toalettbesøk, holder det gjerne med 30 sekunder på en slik urinal, kan Johannessen fortelle.

Godt beskyttet mot innsyn

Nå tenker du kanskje at det å sette seg ned i en slik urinal ikke er det beste med tanke på sikkerhet og innsyn fra andre. Men bruken så langt har vist at dette ikke er noe problem og at kvinnene sitter godt beskyttet mot innsyn. For å gjøre innsyn enda mindre aktuelt kan flere slike pissoar plasseres sammen – gjerne i en sirkel. Og med en rosa farge skal ikke gutta kunne ta feil av hvem brukerne er.

Plasseres ut under Elvefestivalen i Drammen

«Lapee» er inndelt i tre separate kammer, og skal nå skal tas i bruk i Drammen, under Elvefestivalen kommende helg.

– Vi har stor tro på disse pissoarene for damer og har fått den første lasten med syv stykker fra Danmark nå. Vi tester dem ut under Elvefestivalen i Drammen kommende helg. Her skal de plasseres rundt om i byen, sier Johannessen.

– Utleiepartner as er også sterkt inne i festivaler som «Palmesus» i Kristiansand sammen med en rekke andre festivaler. «Palmesus» er Skandinavias største strandfest med tusenvis av besøkende. Neste år vil også de ta i bruk de nye pissoarene for damer, avslutter han.