Det heter seg jo at det er motgang som gjør deg sterk. Nettopp det har jeg to levende bevis på foran meg her – hjemme hos Henrik Aatangen Framnes i Vestfossen, som for anledningen har sangeren Mads Belden på besøk.

Mads Belden er for tiden midt i en konsertturne som han har gitt tittelen «Hjem til jul». En tittel som beskriver langt mer enn den fysiske reisen fra Holmestrand – hvor han bor i dag og hvor årets første julekonsert fant sted, til siste konsert i Kristiansund – hvor Mads tråkket sine barnesko.

Fysisk sammenbrudd

Da Belden kort tid før en julekonsert i 2015 ble innlagt på en privatklinikk for et i utgangspunktet enkelt inngrep, var det at alt gikk galt. Det skulle gå hele åtte måneder før Mads kunne spise og drikke på normalt vis, og om ikke det var nok, kollapset sangerens ene lunge.

Henrik tro støttende til

Det var mens det så ut som mørkest at Henrik Aatangen Framnes, som selv hadde gjennomlevd en tilsvarende krise, valgte å tre støttende til. Det må her nevnes at Henrik har lang fartstid i ambulansetjeneste, og viste seg å ha det som trengtes for å hjelpe Mads tilbake på scenen. Noe årets julekonserter viser med all mulig tydelighet.

LES OGSÅ:
Hellik Teigen er død

Konserter i USA og Kina

Tiden før 2015 var for Mads fylt med opplevelser som nok er de færreste av oss forunt, og som gjør julekonsertene i blant annet Bragernes kirke førstkommende fredag nærmest til et antiklimaks. For hva sies til blant annet å ha turnert både i USA og Kina, hvor han blant annet sang for 100 000 mennesker på en stadionkonsert. Innenlands har han delt scene med navn som Robert Wells, Elisabeth Andreassen, Stephen Ackles og Rein Alexander – for å nevne noen.

— For meg er det aller viktigste at de som kommer på mine julekonserter får en opplevelse som er det beste jeg kan gi, understreker Mads, og legger til at for mange er julekonserten den ene konserten de går på i året, og da skal det også være en best mulig opplevelse.

Første konsert som 16-åring

Allerede som 16-åring holdt Belden sin første solokonsert i hjembyen Kristiansund. – Jeg har alltid vært heldig med hvordan hjembyen min har tatt imot meg, forteller han med et smil, i det han tenker tilbake på da han før en konsert håpet på et besøk på 150 gjester. – Vi hadde bare 300 kroner i veksel, siden vi ikke regnet med så mange, men måtte raskt revurdere det når det kom 1200 og vekslekassa gikk tom, legger han til.

LES OGSÅ:
På lørdag braker det løs i Vestfossen

Jan Werner har betydd mest

— Den som nok har betydd mest for meg i starten på min karriere, er nok Jan Werner, forteller Belden i det han virker noe mer tankefull enn ellers, der han sitter i sofaen sammen med Henrik og forteller om opplevelser han har hatt både før- og etter at de to ble kjent med hverandre.

Mads Belden skuer over Vestfossen og mot kirken. Hva med en konsert her til neste år, Mads?
Foto: B.E.NEBELL

Mads begynte sin musikerkarriere som 18-åring og med Jan Werner som aktiv pådriver. Jan Werner døde imidlertid på samme tid som Mads flyttet til Oslo. Noe han ikke på noen måte har lagt bak seg. For under den kommende konserten i Bragernes kirke på fredag vil han – for å hedre sin avdøde venn og manager – ha på seg den karakteristiske røde jakka som kjennetegnet Jan Werner på scenen.

Bragernes kirke har plass til mange

Mads håper selvfølgelig at så mange som mulig finner veien til kirken denne dagen. Bragernes kirke rommer for øvrig hele hele 850 tilhørere, og i motsetning til flere andre konsertarenaer under «Hjem til jul»-konsertene er enda ikke alt utsolgt før konsertdagen.

LES OGSÅ:
Hokksund: Utforkjøring med moped på Aasveien - fører bevisstløs

— Jeg har valgt å invitere noen helt spesielle gjester til konserten i Drammen denne dagen, forteller Mads. Da kommer nemlig Jan Werners far og flere andre familiemedlemmer til å våre til stede for blant annet å høre sangerens stemmeregister på hele fire og en halv oktav. Noe som ikke gikk upåaktet hen da Jan Werner i sin tid oppdaget Mads.

Siste julekonsert på hjemstedet

— Werner nevnte deg, som nettopp en ekte og fantastisk sanger, og jeg vil gjerne overbringe deg hans ord selv om det nå er snart tolv år siden han døde. Med disse ord i en melding fra Jan Werners far, Thor-Egil Danielsen bekreftet han at han og flere andre fra familien vil være på plass under Mads Beldens julekonsert i Bragernes kirke, før turen går videre til Gol kirke – og deretter til Kristiansund hvor siste konsert finner sted 21. desember.

– Og siden er det kort vei hjem til jul.


 

konsertprogrammet viser med all mulig tydelighet at interessen for konsertene er stor. Både i Holmestrand og på Mads sitt gamle hjemsted – Kristiansund.