Southampton universitet kunne I går fortelle om et komplett gresk handelsskip fra omkring 400 år før Kristus som nylig er funnet på mer enn 2000 meters dyp i Svartehavet.

Handelsskipet som er funnet er påfallende likt et av motivene på den berømte «Sirenevasen», som kan sees i British Museum.
Foto: British Museum

Skipet er nær identisk med det som er avbildet på den kjente «Sirenevasen» i british Museum, og ved hjelp av avansert karbondatering er det bekreftet at skipet er omkring 2400 år gammelt, og altså fortsatt intakt.

Jon Adams er professor i arkeologi ved Universitetet i Southampton.

– Å finne et intakt skip fra klassisk tid på 2000 meters dyp, ville jeg aldri trodd var mulig, sier professor Jon Adams ved Southampton universitet, som sammen med professor Lyudmil Vagalinsky ved Bulgarias arkeologiske institutt og doktor Kalin Dimitrov ved Senter for undervannsarkeologi i Sozopol, Bulgaria ledet undersøkelsene som førte frem til dette funnet.

Grunnen til at skipet fremdeles er intakt, henger sammen med at vann på slike dyp er anoksisk, altså uten oksygen. Noe som gjør det mulig å unngå forråtnelse. På den måten har skipet unngått å bli brutt ned av forråtnelsesprosesser forårsaket av dyr og bakterier som krever oksygen for å overleve.

LES OGSÅ:
2000 år gammel grav funnet i Vestfossen i 2017 - nå foreligger rapporten


FAKTA OM SVARTEHAVET

Svartehavet er et hav mellom Europa og Lilleasia, eller mellom Russland og Tyrkia, ca. 436 400 km² stort (ikke inkludert Azovhavet). Rominholdet er 547 000 km³. Lengden er 1 175 km og den største bredden er 610 km.

Svartehavets dypeste sted er 2 212 m dypt. (gjennomsnittlig dybde er mellom 1 240 m og 1 315 m).

Det er forbundet med Middelhavet gjennom Bosporosstredet, Marmarahavet og Dardanellene. Det er forbundet med Azovhavet gjennom Kertsjstredet. De viktigste havnebyer er Odessa og Sevastopol.
Kilde: Wikipedia