Ukrainsk pass og ID-kort vil være gyldig som billett for flyktninger i kollektivtrafikken i Oslo og Viken framover.

Kollektivselskapet Ruter som eies av Oslo kommune og Viken fylkeskommune tilbyr flyktninger fra Ukraina å reise gratis på alle Ruters transportmidler mot fremvisning av ukrainsk pass eller ID-kort. De to andre kollektivselselskapene i Viken – Brakar og Østfold kollektivtrafikk stiller seg også bak tiltaket.

–  Dette er vi glade for at våre kollektivselskaper samler seg om. Vi skal gjøre alt vi kan av store og små tiltak som bidrar til å gjøre det litt bedre for ukrainere som har måtte flykte fra denne grusomme krigen.

Dette er et eksempel på et slikt tiltak som forhåpentligvis kan bidra til å gjøre hverdagen i et helt nytt land blir litt bedre, sier fylkesrådsleder Siv Henriette Jacobsen og fylkesråd for samferdsel Olav Skinnes i en fellesuttalelse.

Voksende flyktningkrise

–  Vi står overfor den raskest voksende flyktningkrisen i Europa siden andre verdenskrig. Vi ønsker, sammen med andre kollektivselskap i resten av Europa, å gjøre det vi kan for å hjelpe de som nå flykter fra krigen, sier Sirin Stav byråd for miljø og samferdsel i Oslo.

LES OGSÅ:
Forsvaret starter opptrening av ukrainske soldater i Storbritannia

Tiltaket innebærer altså at ukrainske flyktninger kan bruke passet eller ID-kort som gyldig billett i kollektivtrafikken i Oslo og hele Viken for reiser med Ruter, Brakar og Østfold kollektivtrafikk.

Gjelder på ubestemt tid

Dette er en tilsvarende solidaritetshandling som gjort flere steder i Europa. Formålet er å støtte mennesker som flykter fra krigen i Ukraina, og gjøre det lettere for dem å reise når de kommer til andre land. Tiltaket gjelder foreløpig på ubestemt tid.

EP2022-03016