Onsdag formiddag ble den aller første vaksinen satt i en rekke kommuner i Norge, deriblant på lokale alders- og sykehjem i Drammen, Kongsberg og Modum. Øvre Eiker henger fortsatt etter, selv om de allerede skal ha mottatt 60 vaksinedoser. På sine egne nettsider lover de imidlertid at de starter lokal vaksinasjon torsdag 7. januar.

Fra Hedensrud til Tvedestrand

Den som imidlertid vekker størst oppmerksomhet blant de som fikk satt stikket i dag, er en mann som kort etter krigen var bosatt på Hedensrud i Drammen, men som i dag bor på Strannasenteret i Tvedestrand.

Monrad Mosberg.

Pensjonert kommandørkaptein og krigsveteran Monrad Mosberg (102) ble født mens første verdenskrig fremdeles pågikk, og gikk, på samme måte som på D-dagen i 1944, inn i første rekke for å stoppe koronapandemien – ved å ta første stikk i Tvedestrand kommune.

Feiret vaksinen med champagne

Mosberg satt med champagneglasset i hånden for å feire begivenheten da den aller første vaksinen i kommunen ble satt i armen hans.

Krigsveteranens historie er innholdsrik så vel som dramatisk. Da han begynte i marinen som kadettaspirant i 1939 var det trolig ikke en gang i hans tanker at han fem år senere skulle befinne seg som om bord på et av marinens krigsskip, jageren Svenner utenfor Normandie på selve D-dagen, 6. juni 1944.

Mistet 34 skipskamerater på D-dagen

Da skipet med en besetning på 230 nærmet seg franskekysten utenfor Sword-sektoren, ble hun truffet midtskips av to torpedoer fra en tysk torpedobåt og brakk i to. På denne dagen så daværende manøveroffiser og fenrik Mosberg 34 av sine skipskamerater forsvinne i dypet i det skipet sank nærmest umiddelbart, blant 4000 andre fartøy som var under veis mot frigjøringen av Europa.

Plukket opp av britisk krigsskip

Selv svømte han og 77 andre norske marinesoldater for livet omkring i det seks grader varme vannet i Den engelske kanal, før de ble plukket opp av et britisk krigsskip, og på den måten berget han livet.

Den 6. juni 2014 tok Forsvarets forum ham med tilbake til stranda han aldri nådde for å markere 70-års dagen for landgangen. Der ser han ut over havet som skjuler vraket av Svenner og som tok livet til så mange av hans skipskamerater.

Opplevelsen var for sterk

Dette var en så sterk opplevelse for ham at han bare maktet å oppholde seg på stranda en kort stund.

Så brått og uventet, kommer en fransk gutt bort til Mosberg. I hånden har han en tom pose for små servietter som han har fylt med sand fra stranda som en gang var farget rød av blod, men som nå for lengst er vasket ren.

– Mitt sterkeste minne

– Jeg kommer aldri til å glemme at jeg fikk denne posen. Det var mitt sterkeste minne fra denne turen, Sier Mosberg til Forsvarets Forums utsendte.

Monrad Mosberg under markeringen av 70-års dagen for D-dagen i Normandie. Her i landsbyen Hermanville-sur-Mer, hvor ankeret fra Svenner er plassert – rett innenfor stedet hvor jageren gikk ned, 6. juni 1944. Foto: FRANCOIS BOSHER / OUEST-FRANCE

Krigsveteranen og pensjonert kommandørkaptein Monrad Mosberg er et av de siste vitnene fra den andre verdenskrig. Hans opplevelser er historiske, og på denne onsdagen, 6. januar 2021 ble han på ny historisk.

Den 11. februar fyller han 103.

2021-01015


LES OGSÅ:
Normandie 1944: I dag er det 75 år siden senkingen av Svenner