To måneder ut i det nye året har syv personer omkommet i trafikken. Det er langt færre sammenlignet med samme tidspunkt i fjor, da ti personer omkom i årets første to måneder.

Dette forteller Trygg Trafikk i en pressemelding.

– Hvert eneste dødsfall i trafikken er en fryktelig hendelse for de etterlatte. Vi håper derfor at tallene på omkomne fortsetter å synke i 2022. Det er fortsatt altfor mange som mister livet og får varige skader i trafikken.

Nullvisjon

Vi må fortsette den samordna innsatsen for å nå vår felles visjon om at ingen skal omkomme eller bli hardt skadd i trafikken, sier Bård Morten Johansen, seniorrådgiver i Trygg Trafikk.

Februars fire dødsulykker skjedde i henholdsvis Nordland, Rogaland og i Vestfold og Telemark. To av ulykkene var frontkollisjoner og de to siste ulykkene var utforkjøringer.

Sikre bagasjen og passasjerer

Det er fortsatt vinterferie i deler av landet og det er flere typiske utfartshelger i tiden framover. Trygg Trafikk minner om å sikre både last og personer godt i bilen.

– Det er lurt å bruke ekstra tid på pakking når man har mye bagasje som skal i bilen. Sørg for at store, tunge ting ligger lavt og tett inntil seteryggen, slik at tyngdepunktet blir lavt, og bruk gjerne stropper til å feste den tyngste bagasjen.

LES OGSÅ:
Syv omkom i trafikken i mars

Gitter mot varerom

I stasjonsvogn og SUV bør du absolutt bruke nett eller gitter mellom varerommet og baksetet. Pakk også slik at sjåføren får god sikt, sier Johansen.

I tillegg til å sikre bagasjen er det viktig å sikre barn og voksne riktig i bilen, forteller Johansen.

– Benytt korrekt sikringsutstyr ut fra barnets vekt, høyde og alder, slik at barnet får den beskyttelsen det trenger hvis en ulykke skulle skje. Sørg også for å montere og bruke det riktig, følg bruksanvisningen.

Arkivfoto: BJØRN ERIK NEBELL

Johansen minner også om hvordan sikkerhetsbeltet skal brukes:

– Sikkerhetsbeltet skal ligge på hoftene og godt inn på skuldra. Etter at bilbeltet er klikket på plass, husk å etterstramme. Ta av tykke vinterjakker. Beltet skal ligge så nært kroppen som mulig. Sjekk også at beltet ligger riktig i løpet av turen, avslutter Johansen.

EP2022-03001