I skarp konkurranse fra et halvt tusen forslagsstillere, med mer enn 600 forslag, var det til slutt Trude Bjørlykke Hansen fra Drammen som trakk det lengste strået med sitt forslag «Trippel fjellspeiling i vann».
Vil pryde skilt og bygninger
Våpenskjoldet vil pryde alt fra bygninger og skilt, til kjøretøy og korrespondanse når Akershus, Buskerud og Østfold blir slått sammen til det nye fylket, Viken fra 1. januar 2020. I tillegg vil det trolig bli en i øyenfallende del av Sandvika sentrum, når det nye fylkeshuset er på plass i administrasjonssenteret i Bærum om noen år.

Grafikk: GOOGLE EARTH
– Jeg er positivt overrasket over at jeg nådde helt fram. Det er veldig morsomt! Tenk nå lever det sitt eget liv, sier 47-åringen fra Drammen.
Høytidelig markering i Fredrikstad
Under en høytidelig markering i Fredrikstad torsdag 13. juni fikk hun overrakt både blomster og det nye fylkesvåpenet for Viken i glass og ramme av leder av fellesnemnda i Viken, Anette Solli.

Foto: HALLVARD MØRK TVETE / VIKEN FYLKESKOMMUNE
– Vi er veldig godt fornøyd med det nye fylkesvåpenet. Av over 600 forslag nådde Trude Bjørlykke Hansens forslag «Trippel fjellspeiling i vann» helt til topps – gratulerer! Hun har klart å få fram elementer som representerer Viken på en god måte. Nå ser jeg fram til at vi skal ta det i bruk, sier Anette Solli.
Skulle representere noe nytt
Ett av kriteriene var at våpenet skulle være helt nytt, og ikke en kombinasjon av de tre nåværende, som du ser her (f.v.): Akershus, Buskerud og Østfold:
I tillegg skulle det være samlende, representere den nye fylkeskommunen på en god måte og være lett gjenkjennelig.
Fire lokale finalister
Blant de ti finalistene, som leverte sine forslag i tråd med disse kriteriene i fjor høst, fant man navn som Amalie Straume Berge og Einar Emil Låker, begge fra Drammen. I tillegg til Steffen Harald Kjørsvik fra Solbergmoen. Med andre ord var hele fire av de ti finalistene fra distriktet.
– Jeg gjorde litt «Research» før jeg sendte inn forslaget. Viken er et stort område som spenner fra fjord til fjell og har et stort mangfold, både når det gjelder natur og landskap, og når det gjelder kultur og menneskene som bor i de tre fylkene, sier 47-åringen.
– En viktig fellesnevner er vann og vassdrag som knytter det hele sammen. Vann symboliserer liv og positivitet! Jeg liker også dobbelsymbolikk, som også kan være å finne i forslaget jeg leverte inn, fortsetter hun.
Roses av juryen
Juryen mener vinnerforslaget «evner å gi gode assosiasjoner og har en symbolikk som gir rom for bredde, mangfold og rikdom i geografi, naturressurser og kulturlandskap.»
– Konkurransen har vært en positiv opplevelse. Jeg har fulgt arbeidet i fellesnemnda og fylkestingene fra sidelinja via streaming, og det har vært veldig morsomt å se den demokratiske prosessen med blant annet avstemning rundt de ulike forslagene, sier Bjørlykke Hansen.
Også designbyråer deltok
I tillegg til alle forslagene som kom inn fra publikum har fire designbyråer også sendt inn sine utkast til det historiske fylkesvåpenet, men ingen av disse forslagene nådde helt opp i konkurransen.