Folkehelseinstituttet meldte på onsdag at det er registrert syv nye smittetilfeller av Covid-19 blant passasjerene som var med på seilas rundt Svalbard med på- og avstigning i Tromsø.

Derved er det totale antallet smittetilfeller ombord på MS Fridtjof Nansen nå oppe i 57, der de fleste smittetilfellene er folkeregistrert i fylker som allerede har kjente smittetilfeller, men i tillegg har en person fra Vestland fylke testet positivt på Vovid-19

Konsernsjef Skjeldam i hardt vær

For tiden blåser det friskt rundt Hurtigrutens konsernsjef, Daniel Skjeldam, som under selskapets presekonferanse mandag ettermiddag etter at utbruddet var kjent uttalte følgende:

Konserndirektør i Hurtigruten Daniel Skjeldam.
Foto: HURTIGRUTEN

– Jeg skal være grenseløst ærlig. Vi har svikta og gjort feil, og vi beklager på det sterkeste.

Skjeldam sier at det som har skjedd på MS Roald Amundsen viser flere avvik fra fastsatt prosedyre, og at de i nå har bedt om ekstern granskning. Blant annet har politiet nå bekreftet at de har startet etterforskning av Hurtigruten.

Politietterforskning iverksatt

Troms politidistrikt meldte i dag kl 10.30:
Politiet har startet etterforskning av Hurtigruten for å avklare om foretaket eller personer om bord på fartøyet kan ha overtrådt bestemmelser i straffeloven om smittevern og/eller bestemmelser gitt i medhold av smittevernloven.

LES OGSÅ:
Hjemmetest skal avsløre immunitet mot covid-19

Det er av særlig interesse å få avklart hvorvidt mannskap om bord på fartøyet hadde grunn til å iverksette tiltak for å forhindre videre smitte av covid-19 ved anløp av «MS Roald Amundsen» til Tromsø havn fredag 31. juli.

Troms politidistrikt er nå i gang med avhør av mannskap og andre personer tilknyttet Hurtigruten. Vi kan ikke kommentere innhold fra avhør da etterforskningen foreløpig er på et tidlig stadium, sier påtaleansvarlig i Troms politidistrikt, Lisa-Mari Ellingsen.

Mannskapet fra Filippinene ble ikke fulgt opp

Ett av avvikene som ble nevnt var at mannskapet fra Filippinene ikke ble fulgt godt nok opp. De skulle blant annet ha vært 10 dager i karantene før de gikk om bord på båten, og de skulle ha gjennomført en norsk smittetest. Dette ble ikke gjennomført.

I tillegg er to nye personer blant mannskapet bekreftet testet positivt med Covid-19, sier avdelingsdirektør Line Vold ved Folkehelseinstituttet.

Både mannskap og passasjerer smittet

De foreløpige resultatene viser at det er totalt 53 personer med bekreftet smitte på disse to seilasene; 37 av mannskapet og 16 av passasjerene. De 16 passasjerene er folkeregistrert i til sammen 7 fylker: Nordland, Oslo, Rogaland, Troms og Finnmark, Trøndelag, Vestland, og Viken.

LES OGSÅ:
YS-leder Erik Kollerud: - Selvsagt skal vi si ja til vaksinepass

Viktig at kommunene tester

Passasjerene på de to seilasene må i karantene, og følges opp av den lokale helsetjenesten der de bor. Karantenen gjelder i ti dager etter man gikk av skipet.

Karantenetiden for den første seilasen er nå gått ut. Passasjerer fra den andre seilasen er folkeregistrert i ulike kommuner, men kan befinne seg på reise eller oppholde seg i en annen kommune enn de er folkeregistrert i.

– Det er viktig at alle kommuner som nå får henvendelser fra passasjerer fra MS Roald Amundsen og seilasen 24.-31. juli prioriterer testing, slik at vi får en god nasjonal oversikt over konsekvensene av utbruddet og kan forebygge videre spredning. Også passasjerer som ikke har symptomer bør testes, sier Vold.

Kontaktpunkt for arbeid med koronasmitte er ulikt organisert i kommunene, så folk bør sjekke nettsiden til kommunen de oppholder seg i. Aktuelle steder å melde fra kan for eksempel være kommunens koronatelefon, legevakta eller andre kontaktpunkter.

LES OGSÅ:
ÅSSIDEN:
Falske smittesporere på ferde - utenlandske ifølge politiet, men snakket norsk