Frustrasjonen var stor på Fiskum mandag kveld og natt til tirsdag etter gjentatte strømbrudd. Forklaringen er den våte og tunge snøen som ligger på trærne, og at disse igjen har falt over kraftlinjene.

– Store utfordringer i Lurdalen

Administrerende direktør i Øvre Eiker Energi, Arne Hanto Moen beklager at det på grunn av mange hendelser samtidig har tatt lang tid å utbedre alle skadene.

Trær over kraftlinjene

– Vi har hatt store utfordringer i Lurdalen i går kveld og fram til kl. 09.30 i dag. Det har kommet veldig mye våt og tung snø som  har medført mange trepåfall på høyspentlinja.

Han forteller videre at mannskaper fra Øvre Eiker Nett har jobbet på spreng i hele natt for å få fjernet trær fra linjene og reparere ødeleggelsene trepåfallene har medført.

–  Det måtte tas noen prøvekoblinger etter utbedring av feil. I dette tilfellet var det dessverre mange feil samtidig og det medførte dessverre noen blunk i nettet, forteller han videre.

LES OGSÅ:
FISKUM:
Trafikkuhell på E134 - bilfører sier seg uskadd men omtåket

Automatisk varsling om kort tid

Moen forteller videre at energiselskapet arbeider med å etablere automatiske meldinger om strømutfall både på egne nettsider og på Facebook , og at dette vil være på plass i løpet av kort tid.

Ikke et nytt fenomen

At kombinasjonen trepåfall og strømbrudd ikke er et nytt fenomen, fremgår bl.a. av en sak i avisa Nationen av 2012 og oppdatert i 2018, og som konkluderer som følger:

«Om lag 25 prosent av alle strømbrudd her i landet skyldes trefall ved kraftlinjene. Det viser en ny undersøkelse gjennomført av Nettskog AS, på oppdrag fra Norges Vassdrags- og energidirektorat (NVE). Rapporten er bestilt i etterkant av stormen Dagmar. Dagmar førte til at rundt 1,5 millioner nordmenn mistet strømmen i romjula 2011.»

Rapporten konkluderer da også med at det er behov for bedre kommunikasjon mellom nettselskapene og skogbransjen, et behov som trolig er til stede fortsatt.

2020-12054