De to ildsjelene Henrik Aatangen Framnes og Widar Bjørnholt, visste trolig ikke hva de bega seg ut på da de kort tid etter at Russland invaderte Ukraina engasjerte seg for å hjelpe.

Brannbiler og redningsutstyr

Ved siden av å hjelpe med reservedeler og midler for å få familier som sitter fast i et krigsherjet Ukraina ut av landet, bistår Framnes og Bjørnholt organisasjonen Brannsport med å få alt fra brannbiler til redningsutstyr inn i landet og bak fiendens linjer.

Underveis fra et oppdrag til et annet. Henrik Aatangen Framnes i videosamtale med Erik helgesplass fra Geithus, som befinner seg i Ukraina – i ferd med å bringe flyktninger i sikkerhet.
Foto: BJØRN ERIK NEBELL

Begge kan fortelle om lange dager og lite søvn, men nærer samtidig et håp om at flere som kan bidra gjør nettopp det – og gjerne i samarbeid med de to.

Når kirkeklokkene ringer for Ukraina

Når kirkeklokkene i hele Norge ringer for Ukraina søndag klokka 13, vil et vogntog med brann- og redningsmateriell i tillegg til fire brannbiler fullastet med utstyr være underveis til nettopp Ukraina – hvis alt går etter planen.

Brann- og redningsmateriell

Transporten vil blant annet bestå av alt fra sambandsutstyr, aggregat og vernetøy til hydrauliske sakser, hjelmer og slanger, i tillegg til brannbilene som tidligere nevnt – også de fullt utrustet og klargjort for innsats.

LES OGSÅ:
Latvias ambassadør besøker Norseaids anlegg i Drammen

Dette er sårt tiltrengt materiell til lokale brannvesen, i landet som i disse dager blir bombet av vårt naboland i øst.

Brannsport og Norsk Ukrainastøtte

Både Brannsport og den Sandefjord-baserte organisasjonen Norsk Ukrainastøtte har benyttet lokalene som er kjent som Ramberg-bygget på Holmen i Drammen som sitt mellomlager, frem til transport videre kunne finne sted.

Lager- og logistikkbygget i Svend Haugs gate, som Møller Eiendom velvillig har lånt ut til formålet.
Foto: BJØRN ERIK NEBELL

Møller Eiendom låner ut lagerlokaler

Møller Eiendom, som overtok lokalene sist sommer, hadde allerede «gått i tenkeboksen» for å finne ut hva de kunne bidra med for å hjelpe de krigsrammede i Ukraina, da henvendelsen kom om å få låne lager- og logistikkbygget i Svend Haugs gate 13.

– Vi ser at vi her kan bidra med noe som bare venter på å bli brukt til formålet, fortalte utleiesjef Hallbjørn Reistad til Framnes og Bjørnholt da henvendelsen kom.

Veien var derfor ikke lang til at Framnes kunne signere for full bruksrett til lokalene, som er på flere tusen kvadratmeter med hele tyve lasteramper.

LES OGSÅ:
25 omkom i brann i Norge første halvår

Sovjetrussisk firma var tidligere naboer

Som en skjebnens ironi kan det jo nevnes at nabobygningene til lokalene som Brannsport og Norsk Ukrainsastøtte nå har fått låne, tidligere var i bruk av de to sovjetrussiske firmaene Konela Norge Bil og Koneisto Norge.

Behov for nødhjelp i lang tid fremover

Det er å håpe – at på samme måte som disse to trakk seg ut av Drammen i sin tid – vil selskapenes moderland trekke seg ut av Ukraina. Men også når den dagen forhåpentligvis kommer – vil trolig behovet for nødhjelp til det ukrainske folk være kjempestort i lang tid etterpå.

Henrik Aatangen Framnes (t.v.) og Widar Bjørnholt, foran to av brannbilene som er donert fra brannvesenet i Rogaland og Steinkjær, og som vil være i Ukraina om få dager.
Foto: BJØRN ERIK NEBELL

Veien videre

Hva som skjer i lokalene etter at søndagens forsendelse er vinket vel av sted, kan Framnes ikke gi et umiddelbart svar på. Han håper imidlertid at også andre organisasjoner som ønsker å hjelpe – og som har det nødvendige apparatet av medhjelpere i ryggen – ønsker å benytte lokalene for innsamling- og videresending av nødhjelp til det krigsrammede landet.

LES OGSÅ:
Holmen i Drammen - et samlingspunkt for brannbiler og annen nødhjelp til Ukraina

Krigen er ikke langt unna

Og om noen skulle mene at krigen i Ukraina er langt unna, er det bare å sette passeren på Oslo og langt nord på Norgeskartet og deretter flytte det ene beinet fra Vardø og sydøstover – da du vil se at det lander i Ukraina. Og som kjent er angriperen – Russland – vårt naboland i nord.

EP-2022-03013