Sju menn omkom i drukningsulykker i april, viser Redningsselskapets drukningsstatistikk. Så langt i år har 17 menn og to kvinner, alle over 20 år, druknet. Det er to færre enn på samme tid i fjor forteller Redningsselskapet i en pressemelding.

Fire fall fra land

Av de sju registrerte drukningsdødsfallene i april, skjedde fire etter fall fra land. En person druknet fra en fritidsbåt, mens en annen falt mellom en taubåt og en lekter. Den siste ble funnet etter å ha gått gjennom isen i forbindelse med isfiske. Den yngste omkomne i april var i 30-årene, mens den eldste var 90 år. Drukningene skjedde i Rogaland (2), Viken (2), Møre og Romsdal (1), Innlandet (1) og Vestland (1).

For to av drukningshendelsene avventes endelig obduksjonsrapport for å slå fast om drukning er dødsårsak. En av disse har vært savnet siden november i fjor, men ble funnet omkommet ved en elv i april.

Langhelger på og ved sjøen i mai

På grunn av koronapandemien kommer nordmenn til å være i Norge gjennom både Kristi himmelfartshelgen og pinsen. Blir været bra, forventet Redningsselskapet at mange vil være på og ved sjøen.

LES OGSÅ:
Sju personer druknet i september

– Flere drukner i mai enn i april

– Sjø, vann og elver gir muligheter for mange fine opplevelser og aktiviteter gjennom hele året i Norge. Samtidig kan vannet være farlig om man ikke tar forholdsregler, og passer på seg selv og andre, sier Tanja Krangnes, leder for fagområdet drukning i Redningsselskapet.
Redningsselskapets drukningsstatistikk siste tre år viser at det i snitt drukner flere i mai enn i april.

– Mai byr på store regionale værforskjeller. Ser vi på drukningsstallene har det vært både ulykker i forbindelse med bading og at personer har gått gjennom isen i mai de siste tre årene, sier Krangnes, som minner om at det fremdeles er vinter i vannet selv om det er sommer i lufta.

Flere bruker sjøen enn tidligere

I vår har mange nordmenn investert i alt fra kajakker til båter med overnattingsmuligheter. Redningsskøytene har allerede observert at flere bruker sjøen enn vanlig.

– Seks av ti drukningsulykker fra fritidsbåt skjedd mellom mai og august. Følg sjøvettreglene, og sørg for at du har kompetansen og ferdighetene de trenger enten du er ny eller erfaren i båt, sier Krangnes.

LES OGSÅ:
Viking Cruises med milliongave til Redningsselskapet

Drukningsulykker pr fylke januar – april 2020

Fylke Antall drukninger
Viken 5
Rogaland, Nordland 3
Innlandet, Vestland, Troms og Finnmark 2
Møre og Romsdal, Agder 1

Type drukningsulykker januar – april 2020

Type ulykker januar – april Antall drukninger
Fall fra land/brygge 13
Fra fritidsbåt 2
Fra kajakk/kano 1
Fra yrkesbåt 1
Gjennom is 2

 

Se fullstendig drukningsstatistikk på rs.no/drukning

 

DETTE MÅ DU VITE OM KALDT VANN
Rundt 75 prosent av alle drukningsulykker i Norge skjer etter at en person faller i vannet fra land eller fra en båt.

I et ikke-planlagt møte med kaldt vann, reagerer kroppen med kuldesjokk. Kunnskap om kaldt vann og kuldesjokk kan redde ditt og andres liv.

Hva er kuldesjokk?

Faller du ut i vann som er 15 grader eller kaldere, får kroppen kuldesjokk. Pusten blir raskere og ukontrollert, enten du vil eller ikke. Det er farlig, særlig hvis du havner under vann og puster det inn i lungene.

Kuldesjokk er en av de viktigste årsakene til at folk drukner.

LES OGSÅ:
Atten dødsfall ved drukning i juli - unge menn er overrepresentert

Kilde: Redningsselskapet