Mens Spania går fra grønn til rød status på FHIs smittestatus, åpnes det opp for at stadig flere regioner i Sverige kan besøkes uten fare for karantene ved tilbakereise til Norge.

Flyet fra Spania og Alicante rakk tidsfristen

Det var en tid mye spenning knyttet til SAS-flyet fra Alicante, som var forventet å ankomme Gardermoen ti minutter over midnatt, og derfor ti minutter inn i en karanteneplikt på ti dager for alle reisende.

SK4674 landet kl 23.50

På Luftfartsverkets oversikt over landinger og avganger, fremgår det nå i natt at flyet klarte å komme seg ned på norsk jord med et nødskrik før fristen ved midnatt. Flyavgangen fra Alicante, som har betegnelsen SK4674 med forventet landing kl 00.10, klarte nemlig å sette hjulene på norsk jord klokken 23.50, og derfor innenfor tidsfristen.

Skjermdump: AVINOR / ANKOMSTER.NO

Sverige fremdeles delvis rødt

De øvrige nordiske landene er fortsatt grønne, bortsett fra mange regioner i Sverige som fremdeles figurerer høyt når det gjelder antall smittetilfeller. Her er kravet at kun distrikt med færre enn 20 nye tilfeller per 100 000 får status som grønne distrikt, og derfor åpner for opphold uten fare for karantene ved retur til Norge.

LES OGSÅ:
Nytt tilfelle av koronasmitte rapportert - det tiende i Øvre Eiker
FHIs oversikt over røde og grønne soner i Europa per 25.07.2020, der man bl.a. kan se at også Ungarn er grønn, mens store deler av Sverige fremdeles er røde.
Grafikk: FOLKEHELSEINSTITUTTET

Dersom du kommer til Norge fra et «grønt område», slipper du karantene. Dersom du kommer til Norge fra et «rødt område», må du i karantene. Inntil videre må du også i karantene hvis du kommer til Norge fra et grått område.

I «grønne områder» er smittepresset vurdert å være så lavt at vi kan krysse grensene inn til Norge uten innreisekarantene. I området merket med rød farge er smittepresset høyere. Dersom du kommer fra et slikt område, må du i reisekarantene.

Fire nye grønne områder i Sverige

FHi kan fortelle at fire nye områder i Sverige nå har fått status som grønne. Disse er: Östergötland, Örebro, Kalmar og Värmland. Fra før er Kronoberg, Blekinge og Skåne grønne.

Östergötland og Örebro ligger over grensen på 20 nye tilfeller per 100 000 innbyggere, men har likevel fått grønn status etter oppdateringen 24. juli.

– Sterkt nedadgående trend i antall smittetilfeller

‒ Grunnen til dette er at vi ser en sterkt nedadgående trend i disse to regionene de siste ukene, og regionene vil komme under 20 nye tilfeller per 100 000 innbyggere for uke 30 dersom utviklingen fortsetter, sier overlege Are Berg i Folkehelseinstituttet.

LES OGSÅ:
Hokksund: Ordføreren takker innbyggerne for innsatsen etter et år med korona

‒ Også den tidligere grønne regionene Kronoberg har litt over 20 tilfeller per 100 000, men situasjonen der vurderes som stabil, og holdes derfor fortsatt på grønt, fortsetter han.

Charlottenberg er grønn

Dette innebærer at det fra i dag er åpnet for innreise uten karantene til blant annet Årjäng, Charlottenberg og Arvika, siden dette er steder i Värmland, som er i grønn sone.

Strømstad fremdeles rød

STRØMSTAD: Nordby kjøpesenter er blant de stedene nordmenn på harryhandel ofte reiser til, men dette er fremdeles rød sone.
Arkivfoto: BJØRN ERIK NEBELL

Enn så lenge er  det imidlertid ikke mulig å reise til for eksempel Strømstad, siden byen ligger i Västra Götaland, som fremdeles er i rød sone. Et besøk dit vil derfor medføre karantene i ti dager for alle reisende ved retur til Norge.

– Økt risiko for smitte

Å åpne grensene vil medføre økt risiko for import av smitte til Norge, med påfølgende risiko for spredning innad i Norge.

Reise ut av landet vil også medføre økt risiko for smitte. Jo større forskjellen i smittepress mellom Norge og avreiselandet/oppholdslandet er, jo større risiko vil det være for at reisende blir smittet skriver FHI (Folkehelseinstituttet) i en pressemelding.

LES OGSÅ:
Politimann skutt og drept i Göteborg

‒ Dette er også grunnlaget for at man bare får unntak fra kravet om innreisekarantene for land som har færre enn 20 nye bekreftede tilfeller per 100 000 innbyggere de siste to ukene, og færre enn 5 prosent positive prøver i gjennomsnitt, avslutter overlege Are Berg.