Som den aller første som fikk koronavaksinen i Norge, ble Svein Andersen som bor på Ellingsrudhjemmet i Oslo, den aller første som fikk ta del i den historiske begivenheten.
Seansen fant sted som en direktesendt presentasjon der statsminister Erna Solberg fulgte det hele samtidig med at hun ble vist på storskjerm.
Sykehjemsbeboere kommer først
I første omgang er det sykehjemsbeboere som skal vaksineres. Folkehelseinstituttet har anbefalt at den første leveransen blir fordelt til sykehjem i kommunene Oslo, Stange, Hamar, Ringsaker, Sarpsborg, Fredrikstad og Hvaler. Vaksineringen i disse kommunene vil starte 28. desember.
– Årets fineste julegave
– Dette er årets fineste julegave. Det er mange som har jobbet lenge og hardt for at denne dagen skulle komme. Nå er den endelig her. Dette betyr ikke at vi får hverdagen vår tilbake ved et trylleslag, men at vi begynner på den store jobben som vil føre til at stadig flere er beskyttet mot alvorlig sykdom som en følge av koronaviruset, sier statsminister Erna Solberg.
De første 10.000 vaksinedosene kom til Norge 26. desember og blir fordelt på rundt 5000 personer, som får én dose nå og én dose om tre uker.
40 000 doser hver uke
I romjula mottar Norge ytterligere 35.000 doser fra BioNTech og Pfizer, og deretter vil det ukentlig komme rundt 40.000 doser fra denne vaksineprodusenten. Også disse vaksinedosene vil bli distribuert jevnt etter folketall. De vil bli sendt til de regionale lagringsstedene rundt om i landet, og vaksinene vil blir distribuert derfra videre til kommunene.
Vaksinen vil bli gitt i to doser med minst tre ukers mellomrom. Den første uken etter nyttår vil vaksinasjon starte i de kommunene som er klare for det, og deretter vil Folkehelseinstituttet levere vaksiner ukentlig.
– Smitteverntiltak må fortsette
Helse- og omsorgsminister Bent Høie understreker at det er fortsatt er viktig at smitten ikke øker de neste månedene mens vaksineringen finner sted.
– Kommunene som skal stå for vaksineringen må få bruke kreftene sine på denne jobben og ikke på å slå ned lokale smitteutbrudd. Det vil ta tid før vi kan lette på tiltakene som skal hindre at smitten sprer seg. Vi må fortsette å holde avstand, holde rene, hold nede antall personer vi møter og holder oss hjemme hvis vi er syke, sier Høie.
Den engelske virusvarianten påvist i Norge
Som et skår i gleden på den historiske dagen, kan Folkehelseinstituttet samtidig melde at den engelske virusvarianten er påvist hos to personer som kom til Norge fra Storbritannia i desember.

Foto: STUART BAILEY / BRITISH AIRWAYS
Mer smittsom enn den opprinnelige
– Den engelske virusvarianten ser ut til å være mer smittsom enn det vanlige koronaviruset, men den ser ikke ut til å gi noe større risiko for alvorlig sykdom utfra det vi vet per nå. Noen få tilfeller av denne varianten er påvist i et titalls europeiske land, men det er grunn til å tro at varianten også kan finnes i land der man ikke undersøker genomet til viruset, og derfor ikke kan oppdage mutasjoner. Når flere land starter med slike undersøkelser, vil vi få et bedre innsikt i utbredelsen av denne varianten, forklarer avdelingsdirektør Line Vold ved Folkehelseinstituttet.
FHI vil ikke opplyse om bosted og reiserute
Folkehelseinstituttet oppgir personvernhensyn som begrunnelse for at det ikke er villig til å gå ut med opplysninger om bl.a. nasjonalitet, bosted og reiseruten til de to som er smittet.
Imidlertid forteller kommuneoverlege i Kinn kommune, Jan Helge Dale at den ene observasjonen er gjort i Kinn kommune i Vestland fylke.
– FHI har kontroll på situasjonen
Overlege Preben Aavitsland ved FHI sier instituttet føler at de har kontroll på situasjonen.
– Men på lengre sikt er det stadig en fare for at viruset kan etablere seg og føre til flere tilfeller her. Det er ingenting som tyder på at vaksinen ikke beskytter mot det nye viruset. Det får vi endelig bevis på i løpet av et par uker, sier Aavitsland til NRK.
2020-12051