Allerede søndag var streiken blant bussjåførene i Oslo og Viken et faktum, etter brudd i meklingen på Thon hotel Opera natt til søndag, slik at rundt 3800 sjåfører ble tatt ut i streik fra kl 06.00 søndag morgen.
Kan bli langvarig
Den forrige busstreiken var i 1998, og varte i fire uker fra mai til juni. Da oppnådde fagforeningene historiens beste oppgjør med et generelt tillegg på 9 kroner timen.
Denne gangen er kravet ikke definert, men Fellesforbundets leder, Jørn Eggum er skarp i sin kommentar overfor NHO (Næringslivets Hovedorganisasjon) Transport på spørsmål om timelønn:
– Påstanden om grådige bussjåfører er helt på viddene. Realiteten er at bussjåførene tjener 20 kroner mindre i timen enn grupper vi er enige med arbeidsgiverne om at vi skal sammenligne oss med, sier han.
NHO Transport beklager
– Jeg vil på det sterkeste beklage at det nå er streik i bussbransjen, og at passasjerer i Oslo og Viken dermed må finne andre reisemåter for å komme til jobb, skole eller fritidsaktiviteter. Når det er sagt, var det umulig for oss å innfri arbeidstakersidens krav.
Færre reisende og reduserte billettinntekter medfører en vanskelig og usikker situasjon. Det viktigste for oss er å unngå permitteringer, sikre jobber og opprettholde et godt busstilbud til passasjerene. Derfor har vi ikke muligheter til å gi mer enn det andre grupper har fått, sier Jon H. Stordrange, administrerende direktør i NHO Transport.

Arkivfoto: GARD FRENGSTAD / MAN TRUCK & BUS NORGE AS
– Manglende vilje fra arbeidsgiversiden
Forhandlingsmotparten, Yrkestrafikkforbundet, Fellesforbundet, Norsk Jernbaneforbund og Fagforbundet er på sin side oppgitt over manglende vilje fra arbeidsgiversiden.
– Vi er skuffet over at arbeidsgiver ikke forstår at bussjåførene har blitt hengende etter lønnsmessig. Vi har en enighet fra tidligere om at lønna skal nærme seg industriarbeiderlønn, og så får vi et tilbud som går i feil retning. Det er løftebrudd, uttaler forbundssekretær i Fellesforbundet Dag Einar Sivertsen.
Bussjåfør- kontra industriarbeider
I 2006 inngikk arbeidsgiverne og bussjåførene en avtale på at lønn skulle ligge mer på linje med industriarbeiderlønn, en avtale som ikke ser ut til å bli innfridd med det første.
De siste årene er avstanden til industriarbeiderlønnen blitt stadig større. Dette er blant de momenter Fellesforbundet legger til grunn for at det ble konflikt – og streik. En streik som ser ut til å bli utvidet til også å gjelde Rogaland fra kommende lørdag – hvis vi skal tro en pressemelding fra Fellesforbundet og Yrkestrafikkforbundet, som ble sendt ut i formiddag.
Brakar informerer
Allerede søndag lå det fyldig informasjon ute på kollektivselskapet Brakars nettsider, der selskapet oppfordrer sine reisende til å velge alternativ transport, siden trikk, tog, båt og T-bane kjører som normalt.
Ikke-organiserte sjåfører
Noen Brakar-avganger vil kjøre uavhengig av streiken, siden disse avgangene kjøres av sjåfører som ikke er organisert. Disse avgangene er:
- Hallingdal: Se egen oversikt
- Flesberg: skoleskyss fra Ulland-området til Flesberg skole (linje 118)
- Nore og Uvdal: skoleskyss fra Hellekleiv, Åsbøgrend og Wetterhusgrend til skolen.
- Nore og Uvdal: skoleskyss fra Fønnebø til både Uvdal og Rødberg skole (linje 429)
- Sigdal: skoleskyss fra Hiåsskogen til Prestfoss (linje 107)
I tillegg vil skoleskyss med drosje kjøres, men da selvfølgelig med unntak av drosjekjøring som er «mating» til skolebusser som ikke går.
Vy innstiller avganger

Arkivfoto: BJØRN ERIK NEBELL
For Vy buss fører streiken til at bussene på følgende fire strekninger innstilles:
- VY3 Sarpsborg–Oslo
- VY6 Hvaler–Oslo
- VY175 Geilo–Oslo
- FB11 Fredrikstad–Oslo Lufthavn
Ekspressbussen mellom Notodden og Oslo Sentralstasjon (VY1), som går gjennom Kongsberg og Eiker vil trolig få en økt trafikk, og på det grunnlaget var trolig ikke den bebudede reduksjonen i avganger med VY express som kom dagen før streiken særlig gunstig.
Flere togreisende
Vy tog forventer naturligvis flere reisende på grunn av streiken, og minner om viktige råd for smittevern og oppfordrer i tillegg de som kan om å unngå unødvendige reiser, og fortsetter slik:
Minner om smittevern
«Vi minner også om anbefaling om å bruke munnbind der ikke en meters-regelen kan overholdes, samt vurderer en annen avgang om det er mange på toget.
Det er også viktig å utnytte kapasiteten om bord på en god måte ved å benytte alle tilgjengelige innganger og vogner. Det er bedre å sitte skulder ved skulder enn å stå mot hverandre i toget. »
Helt til slutt, for de som måtte påregne økte reiseutgifter fremover, heller kolletiv- og transportselskapene kalt vann i årene på de som forventet å få sine utgifter refundert:
– I tråd med reisevilkår er ikke streik grunnlag for refusjon av utlegg til alternativ transport eller refusjon av bussbillett.
Vy tog gjør på sin side oppmerksom på følgende:
– Streik hos en av eller flere av underleverandørene våre er forhold utenfor vår kontroll, Vy har dermed ingen transportplikt. Kunden har krav på å få tilbakebetalt billetten eller andel av billetten hvis det er periodebillett. Kunden har ikke krav på dekning av kostnader til alternativ transport.