Stian Fjukstad fra Vestfossen og NMK Kongsberg og Thor Gunnar Hagen fra Åmot og NMK Modum og sigdal stiller som favoritter i de to Shortcar-klassene Bandit og Extreme, når andre runde av av NM i rallycross går av stabelen på Grenland motorsenter i Skien til helgen, der nærmere hundre deltagere stiller til start.

Når årets sesong først har kommet i gang etter mange utsettelser på grunn av Korona-pandemien, skal det avvikles tre NM-runder i løpet av en måned. Sist helg ble serien innledet på Gardermoen, mens de to siste rundene kjøres på Grenland og Momarken.

Ikke åpent for publikum

Arrangørene har virkelig lagt seg i selen for å planlegge både avviklingen i forhold til antall personer som er tillatt og ikke minst i forhold til smittevern. Løpene er dessverre ikke åpne for publikum og man deler opp arrangementene slik at en del klasser kjører ferdig på lørdag, før man fyller opp med nye klasser og deltagere på søndag.

Supercars

I NM-klassen for de mest ekstreme bilen, Supercars, er det regjerende norgesmester, Kjetil Larsen fra Froland Motorsport som leder etter første runde med sin Ford Fiesta. Svein-Bjarte Holten, som kjørte en helt nyutviklet elektrisk drevet Ford Fiesta Supercar på Gardermoen, ligger på en andreplass. På tredjeplass følger David Nordgård fra NMK Grenland i Ford Fiesta.

Inntil 1600 ccm

I NM-klassen for bilene med de minste motorene, til og med 1600 ccm, er det delt ledelse etter første runde på Gardermoen. Per Magne Svardal fra NMK Konsmo i Peugeot 206 og Espen Isaksætre fra KNA Solør Msp i Peugeot 208 har begge 36 poeng. På en tredjeplass følger regjerende mester i klassen, Asgeir Taraldsen fra NMK Melhus med sin Renault Clio.

Av lokale navn kan nevnes Guro Majormoen fra NMK Kongsberg, som så langt befinner seg på en 6. plass i sammendraget med sin Citroën.

Per Magne Svardal stiller i klassen til og med 1600 ccm med sin Peugeot 206.
Foto: RUNE JOHANNESEN / NBF

Supernasjonal til og med 2000 ccm

I klassen for biler til og med 2000 ccm er det Emil Sivesind fra NMK Krabyskogen som topper med sin Audi og 39 poeng. Nærmest følger fjorårets mester, Sivert Svardal fra NMK Konsmo i sin Mazda RX7 med 34 poeng. På en tredjeplass ligger Christian Hobæk fra NMK Larvik i Ford og Per Magne Røyrås fra NMK Kvinesdal i Mazda, begge med 29 poeng.

Emil Sivesind fra NMK Krabyskogen stiller i klassen til og med 2000 ccm i sin Audi.
Foto: RUNE JOHANNESEN / NBF

Supernasjonal 2000- til 2400 ccm

I klasse inntil 2400 ccm er delt ledelse etter første runde. At førere ende på samme poengsum i en runde kommer gjerne av at det gis poeng både etter innledende omganger og finaler. Tittelforsvarer Jørgen Syversen fra NMK Aremark i Ford og Andreas Aarhaug fra NMK Støren i Volvo har begge 32 poeng før de møtes til ny dyst i Grenland i helgen. Bak dem følger NMK Trøgstad-duoen Sander Engsvik i BMW og Simen Engsvik i VW Polo, begge med 31 poeng. Her er det med andre ord svært jevnt.

Supernasjonal over 2400 ccm

I supernasjonal-klassen med de største motorene, over 2400 ccm, er det fjorårets bronse-vinner, Kim Åvar Meland fra NMK Konsmo som topper med sin BMW. Han er ett fattig poeng foran Jonas Dalseth Jacobsen fra NMK Hålogaland i VW Polo etter første runde. På en tredjeplass følger Petter Paulsen fra NMK Krabyskogen i BMW med 28 poeng.

Av lokale navn kan nevnes Håkon Ask fra NMK Modum og Sigdal, som ligger på en foreløpig 8. plass med sin Ford.

Fjorårets bronsevinner i klassen over 2400 ccm, Kim Åvar Meland lfra NMK Konsmo ligger bare et fattig poeng foran nummer to i sammendraget så langt.
Foto: RUNE JOHANNESEN / NBF

Shortcar-klassene

De to Shortcar-klassene Bandit og Extreme har også NM-runder på Grenland Motorsenter til helgen. I Shortcar inngår både baneracing og rallycross i NM-serien og de to klassene har allerede gjort unna seks løp hver på henholdsvis Rudskogen og Vålerbanen.

Stian Fjukstad fra Vestfossen – favoritt i Shortcar Bandit

I Shortcar Bandit er det Stian Fjukstad fra Vestfossen NMK Kongsberg som leder årets NM-serie med 105 poeng. Nærmest ham ligger Christoffer Amundsen fra NMK Drammen med 98. På tredjeplass følger Christian Haugom fra NMK Solør med 92 poeng.

Stian Fjukstad fra Vestfossen og NMK Kongsberg i sin Shortcar Bandit.
Foto: PRIVAT

Thor Gunnar Hagen fra Åmot – favoritt i Shortcar Extreme

I Shortcar Extreme er det Thor Gunnar Hagen fra Åmot og NMK Modum & Sigdal som topper med 111 poeng. Petter Sæves Waskaas fra NMK Grenland følger på andreplass med 97. På tredjeplass ligger Mats Ørstad fra NMK Oppdal med 68 poeng.

Junior cup

I tillegg til NM-klassene kjøres også andre runde av junior cup for førere fra 16 til 21 år på Grenland. Her er det hele 20 unge lovende førere påmeldt. Ettersom det en juryavgjørelse på en protest ble anket til Bilsportforbundets appelldomstol i forrige løp på Gardermoen, foreligger det ikke noen offisielle sammenlagtresultater i denne klassen før helgens løp.

 

SHORTCAR - TO KLASSER

Shortcar er en liten, lett og ekstremt rask racerbil som brukes i to av klassene i norsk motorsport.

Stian Fjukstad i sin Shortcar Bandit. Foto: PRIVAT

Shortcar finnes i 2 varianter; Shortcar Extreme med 1000ccm motorsykkelmotorer og Shortcar Bandit med 600ccm Honda motor.

Shortcar passer godt for alle sjåfører som ønsker en superrask bil. I miljøet finnes det tidligere racingsjåfører, gokartere, roadracere, samt helt nye sjåfører. De senere årene har også yngre talenter valgt Shortcar for egen utvikling. De får mye kjøring, på ulike underlag og lærer fort forskjellene på en god og dårlig setup.

Klassen er i vekst og er kjent for sitt uformelle og kameratslige miljø hvor alle hjelper alle.

Det kjøres Norgesmesterskap i Shortcar Extreme og Shortcar Bandit. Mesterskapet består av både rallycross og racingløp.

Kilde: Norges Bilsportforbund


LES OGSÅ:
Top Gear-stjernen Sabine Schmitz er død - 51 år gammel