Mange flere unge kunne kjøpt sin egen bolig hvis regjeringens statsbudsjett foreslo enda mer startlån. Slike lån er nesten gratis for staten, men likevel bare forbeholdt de med absolutt svakest økonomi.

Norske Boligbyggelags Landsforbund (NBBL) er imidlertid fornøyd med at flere barnefamilier med svak økonomi får startlån, men andre grupper burde også få startlån når kravet til egenkapital er så høyt skriver NBBL i en pressemelding.

– Startlån er nesten gratis

– Mange unge kan i praksis ikke kjøpe egen bolig fordi boliglånsforskriften krever flere hundre tusen kroner i egenkapital for å låne penger til bolig. Så mye egenkapital er knapt mulig for mange selv om de har både jobb og stabil inntekt. Da er det minste regjeringen kan gjøre å gi langt flere startlån. Startlån er nesten gratis for staten, men fullstendig avgjørende for unge som trenger et sted å bo, sier adm. direktør Bård Folke Fredriksen i NBBL.

– Norge blir et annet samfunn hvis stadig nye generasjoner unge ikke kan kjøpe sin egen bolig, sier adm. direktør Bård Folke Fredriksen i NBBL. Foto: NADIA FRANTSEN

Stadig dyrere å kjøpe bolig

Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) har analysert 760.000 boligsalg de siste ti årene på oppdrag fra NBBL. Tallenes tale er entydige og dramatisk. Boligprisene har steget dramatisk, og nær sagt over hele landet kan enslige unge selv med utdanning og stabil inntekt kjøpe en stadig mindre andel av boligene. Verst er det i Oslo der det bare er mulig å kjøpe ca. tre prosent. Fra nord til sør – på mindre steder så vel som i store byer – faller andelen boliger det er mulig å kjøpe.

LES OGSÅ:
Johan H. Andresen kjøper NRK-eiendommen på Marienlyst for 3,75 milliarder - minst

– Norge blir et annet samfunn hvis stadig nye generasjoner unge ikke kan kjøpe sin egen bolig. Det burde bekymre regjeringen og alle partier på Stortinget, sier NBBL-sjefen.

BSU-seier til NBBL

– NBBL er glad for at muligheten til å spare BSU nå målrettes til de som ennå ikke har kjøpt sin første bolig, slik vi tidligere har foreslått, sier Fredriksen. Regjeringen foreslår i statsbudsjettet at dersom du har bolig, eller kjøper deg bolig, får du ikke lengre skattefradrag hvis du fortsetter å spare penger i BSU-kontoen.

– Boligsparing med skattefradrag bør ikke gå til de som allerede eier egen bolig. Penger spart ved å fjerne skattefradrag for disse bør heller brukes til økte sparemuligheter til de som sparer til sin første bolig, sier Fredriksen.