Statens vegvesen kontrollerte belte- og hjelmbruk på over 300.000 kjøretøy i fjor. Det resulterte i 3012 gebyr og 46 anmeldelser.

Det er gledelig at de aller fleste av de vi kontrollerer bruker verneutstyr, men 3012 gebyr for manglende bruk er likevel for mange.

– Bilbelte er det enkleste og mest effektive hjelpemiddelet for å redusere tallet på drepte og hardt skadde i trafikken, sier leder for Utekontroll i Statens vegvesen, Kjetil Wigdel.

13 ble stanset uten bilbelte i Hokksund

Senest sist torsdag kunne for eksempel Eikernytt fortelle at hele 13 bilister ble stanset av Statens vegvesen uten bilbelte under to trafikkontroller i Hokksund samme dag.

Kontrollene fant sted langs kirkegården på Sundmoen og ved Hokksund ungdomsskole.

I tillegg til bilbeltegebyr, ble det også gitt mangellapper for tekniske mangler på 12 av de 32 kjøretøyene som ble kontrollert, kunne Eikernytt fortelle.

Statens vegvesen er aktive i Øvre Eiker. Her fra en vektkontroll på Sundmoen i september i fjor.
Arkivfoto: BJØRN ERIK NEBELL

Ulykkesanalysene til Statens vegvesen viser for øvrig at rundt 4 av 10 drepte i bilulykker ikke har brukt bilbelte.

LES OGSÅ:
Seks nye turistveiprosjekter skal være klare til årets turistsesong

– Bilbeltet skal alltid være på

– Det er svært sjelden kontrollørene våre observerer manglende bruk av hjelm på moped og motorsykkel i løpet av et år. De aller fleste av disse gebyrene blir ilagt fordi førere og passasjerer ikke bruker bilbelte, sier Wigdel.

Blir man observert uten bilbelte eller hjelm av en av Statens vegvesens kontrollører, blir man vinket inn på kontrollplass og ilagt et gebyr på 1500 kroner.

– Bruk bilbelte også i buss

– Det er viktig at vi fortsetter med kontrollene våre langs vegene til budskapet når inn til alle. Bilbeltet skal alltid være på. Husk også å feste beltet i busser der det er montert. Beltet holder deg på plass i setet, og du er heller ikke til fare for andre om det skulle skje en ulykke, sier Wigdel.

46 anmeldelser for usikrede barn

I tillegg til de rundt 3000 gebyrene for manglende beltebruk, ble 46 bilførere anmeldt for å kjøre med usikrede barn i bilen.

LES OGSÅ:
I år gjelder samme regel for hele landet: Piggdekkene må være av senest første mai

Sikring av barn er førers ansvar

– Det er førers ansvar å sørge for at barn er forsvarlig sikret. Et barn uten sikring i bil utsettes for stor fare. Derfor ser både vi og politiet ekstra alvorlig på tilfeller der barn ikke er sikret, sier Wigdel.

2021-02013