Gorbatsjov innførte reformene glasnost og perestrojka, som bidro til Sovjetunionens oppløsning og med det verdens største kommunistiske imperium. Han sørget samtidig for avslutningen av den kalde krigen.

– Mikhail Sergejevitsj Gorbatsjov døde i kveld etter en alvorlig og langvarig sykdom, heter det i en kunngjøring fra sykehuset der han var innlagt, gjengitt av nyhetsbyråene Interfax, Ria Novosti og Tass.

– Felte dødsdom over Putins Russland

– Etter min mening er Gorbatsjov én av de tre største politikerne i det 20. århundre, sier mangeårig journalist og forfatter Hans-Wilhelm Steinfeld.

Steinfeld er blant få norske journalister som har møtt Gorbatsjov. Han var NRKs korrespondent i Moskva i flere perioder.

Fikk Nobels fredspris

Nobel fredspris´ hundreårsjubileum ble markert av Posten med 7 prisvinnere på hvert sitt frimerke, deriblant Fridtjof Nansen (1922) og Mikhail Gorbatsjov (1980).

I 1989 falt muren i Berlin, og den kalde krigen mellom øst og vest ble avblåst. I 1990 gav Nobelkomiteen president Gorbatsjov hovedæren for dette ved å gi ham fredsprisen.

Prisen fikk han «for den ledende rollen han spilte for de gjennomgripende endringene i forholdet mellom Øst og Vest», slik Nobelkomiteen selv beskrev det.

LES OGSÅ:
EM i Russland - neste stopp for Eagles-jentene fra Eiker

Allerede året etter opphørte landet han styrte å eksistere og i august 1991 måtte han gi fra seg makten.

Vokste opp under Stalin

Gorbatsjov vokste opp under Stalins regime, og opplevde tysk okkupasjon under andre verdenskrig. Etter krigen studerte han jus i Moskva, og gjorde karriere i kommunistpartiet. Utenlandsreiser gjorde ham gradvis kritisk til det ineffektive sovjetiske systemet. Dette fikk nye påkjenninger etter at Sovjetunionen invaderte Afghanistan i 1979.

Russisk-ukrainsk familie

Gorbatsjov kom fra landbruksområdet Stavropol kraj i det nordlige Kaukasus og ble født i en russisk-ukrainsk familie. Som barn opplevde han hungersnøden i Sovjetunionen. Begge bestefedrene hans ble arrestert etter falske anklager i 1930-tallet. Bestefaren hans på farssiden ble sendt i eksil til Sibir.

I 1980 ble han medlem av politbyrået. I den egenskap fikk Gorbatsjov det fulle ansvar for landets økonomi. Etter at først Jurij Andropov og deretter Konstantin Tsjernenko døde i henholdsvis 1984 og 1985, ble Gorbatsjov utnevnt til partiets generalsekretær.

HOVEDBILDET: Mikhail Gorbatsjov Han var generalsekretær i det sovjetiske kommunistpartiet fra 1985 til 1990 og Sovjetunionens første og eneste president fra 1990 til 1991. Han ble 91 år.
Foto; KOMMERSANT

Glasnost og perestrojka

Gorbatsjov var 54 år da han kom til makten. Han hadde nye ideer om hvordan Sovjetunionens økonomi skulle reddes fra strukturproblemene den hadde. Han ville reformere kommunismen og innførte begrepene glasnost (åpenhet) og perestrojka (forandring).

LES OGSÅ:
Skuespiller Kjersti Holmen er død

I september 2008 sa Gorbatsjov og oligarken Aleksandr Lebedev at de skulle gå sammen og lage et politisk parti kalt Russland demokratiske parti, og i mai 2009 var de i ferd med å være klare. Dette var Gorbatsjovs tredje forsøk på starte et politisk parti.

Mikail S. Gorbatsjov i 2010.
Foto: VENI MARKOVSKI

Felte dødsdom over Putins Russland

– I sin bok fra 2017, som heter «Jeg forblir optimist», feller Gorbatsjov en dødsdom over Putins Russland. I den boken beskriver han den russiske stat som degradert og samfunnet demoralisert.

2022-08010