Hovedredningssentralen registrerte 544 søk- og redningsoppdrag i Sør-Øst politidistrikt i 2020. Av disse dreide 313 oppdrag seg om søk etter savnet person.

Noen går seg vill

Dette er oppdrag som handler om alt fra fortvilte mennesker til folk som har gått seg vill i naturen skriver politiet i en pressemelding.

– Frivillighet er grunnpilaren

Redningstjenesten utøves som et samvirke mellom offentlige, frivillige og private organisasjoner. – Frivilligheten er selve grunnpilaren i den norske redningstjenesten.

Krevende oppdrag

Selv ved mindre redningsoppdrag kan flere titalls personer fra ulike etater og organisasjoner bli innkalt. Oppdragene kan være krevende, men heldigvis ender de fleste redningsaksjoner godt og uten tap av menneskeliv forteller etaten videre.

Søk- og redningsoppdrag legger ofte beslag på store ressurser, både offentlige, private og frivillige, som her under en samvirkeøvelse ved Ulevann i Nedre Eiker i 2015.
Arkivfoto: BJØRN ERIK NEBELL

På sjøen og i fjellet

Sør-Øst er et stort politidistrikt med redningsoppdrag både på sjøen og i fjellet, og er det politidistriktet i landet med flest registrerte SAR-oppdrag (Search and rescue – eller på norsk: søk- og redning).

For de som er ukjent med betegnelsen Sør-Øst politidistrikt, så er det et politidistrikt som ble opprettet 1. januar 2016 gjennom en sammenslåing av Nordre Buskerud, Søndre Buskerud, Vestfold og Telemark politidistrikter.

LES OGSÅ:
HOKKSUND:
Pass og ipad stjålet under boliginnbrudd

Hovedsete i Tønsberg

I april 2018 ble de fire tidligere operasjonssentralene samlet til en felles sentral i Tønsberg, som i dag er politidistriktets hovedsete.

Sør-Øst politidistrikt har etablert to fjellredningsgrupper, en i Telemark og en i Buskerud. Sammen med de frivillige og politiets hundetjeneste har disse forutsetninger for å drive redning i krevende vær- og føreforhold, og samtidig ivareta nødvendig sikkerhet for redningspersonellet.

Vanskelige forhold i fjellet

Det ble registrert fire snøskred og seks alpine redningsoppdrag i Sør-Øst politidistrikt i 2020. Året 2021 har startet med vanskelige forhold i fjellet, og politiet oppfordrer derfor folk til å følge nøye med på skredfaren. Dette kan du for eksempel gjøre ved å søke informasjon på Varsom.no

2021-01053