Det er ikke bare plast i havet som utgjør en søppeltrussel for dyrene. Hvert år dør mange kyr etter å ha fått i seg skarpe metallbiter gjennom fôret.

Metallbiter havner i dyremagen

I 2018 ble det rapportert 60 tilfeller av «kvast» hos ammekyr i Storfekjøttkontrollen, og 1181 kyr, okser og kalver i Kukontrollen. «Kvast» er betegnelsen på selve fordøyelsesforstyrrelsen hos storfe. De klarer ikke å sortere ut fremmedlegemer i fôret, og metallbitene blir med ned i magen på dyret.

Øl- og brusbokser havner i fôret

Ofte dreier det seg om biter fra metallbokser eller glassflasker som forbipasserende slenger fra seg langs veien.

I slåttonna kan disse bli med i fôrhøsteren og malt til små biter. Det er svært vanskelig å oppdage disse glass- og metallbitene.

– Dette er enda en veldig god grunn til å ikke kaste søppel i naturen. Kvernes metallbitene opp i fôret, er det som å spise barberblad. For dyret kan resultatet bli store indre blødninger, betennelse og i verste fall en svært smertefull død, sier kommunikasjonssjef Pål Rune Eklo i Gjensidige.

LES OGSÅ:
Bli med på årets hagefugltelling - den tolvte i rekken

Store dyrelidelser

– Husdyrforsikringen vår gir erstatning, både hvis dyret dør og driftstapet som oppstår i etterkant, men det er en mager trøst sammenlignet med de lidelsene dyret blir utsatt for.

Vi tror det kan være store mørketall i tillegg til det som blir rapportert inn av veterinærer og bønder, sier Eklo.

– Bøndene er veldig klar over faren og flinke til å plukke søppel langs jordene sine, men mange forbipasserende tenker nok ikke over denne konsekvensen av å kaste søppel i naturen, sier Eklo.

Kyr og sau i Buskerud

Landbruksdirektoratets statistikk viser at det per 1. mars 2019 var 4318 melkekyr, 5625 ammekyr og 37 921 voksne sauer i Buskerud.

Eksempel:

En bonde oppdaget biter av metall på fôrbrettet hjemme på gården. De skarpe bitene ble fjernet umiddelbart, men for en ku var det for sent.

To dager senere lå kua død i fjøset. Da den ble obdusert, fant veterinæren metallbiter. De hadde kuttet opp kuas mage slik at det oppsto store indre blødninger.

LES OGSÅ:
Hvordan står det til med hunder som bor ute?