Joralf «Snåsamannen» Gjerstad er død. Det var avisa Snåsningen som meldte dette, og avisa hadde fått opplyst av Snåsa sykehjem at familien hadde gitt tillatelse til å bekrefte at Joralf Gjerstad (95) hadde gått bort.

Bjørn Rørdam Bergersen fra Fiskum forteller at han første gang hadde kontakt med Joralf i 2014. Dette skulle siden danne grunnlaget for både et samarbeid og et vennskap som varte i flere år. Et vennskap som involverte både Joralfs kone, Signe og Bjørns kone, Heidi.

– Joralf handlet ofte på ren intuisjon, og ofte ga det de merkeligste resultatet, kan Bjørn fortelle.

– Du må komme oppover!

– For eksempel ringte telefonen på jobben på Trollhaugen seniorsenter fra et skjult nummer for en del år siden. Da jeg tok opp røret røret hørte jeg med en kjent stemme: «Du må komme oppover.»

Det viste seg da at det var Joralf Gjerstad som ringte, og han ga meg privatnummeret sitt slik at jeg kunne ringe tilbake samme kveld.

LES OGSÅ:
Høyres Anders B. Werp blir ny direktør ved Modum Bad

Snåsaseminaret 2014

– Det skulle vise seg at da kona mi, Heidi og jeg kom til Snåsa var det knapt så Joralf husket at han hadde bedt meg komme, men siden fant vi ut at siden årets «Snåsaseminar» ikke ble noe av, ble Joralf og jeg enige om å ta oss av arrangementet slik at det like vel gikk i orden.

– Men først var vi på hjemmebesøk hos Signe og Joralf, der vi satt i den sagnomsuste glassverandaen og snakket om løst og fast.

Flere turer til Snåsa

Siden ble det flere turer til Snåsa, både i anledning Snåsaseminaret og besøk av mer privat karakter.

Joralf og Bjørn under frokosten på Snåsa hotell i forbindelse med Snåsaseminaret 2014.
Foto: HEIDI RØRDAM BERGERSEN

– Et stort og varmt hjerte

– Joralf hadde et stort og varmt hjerte og en tilstedeværelse som var unik, er Bjørns treffende beskrivelse av Joralf.

Kona Heidi forteller på sin side at hun følte glede over å være i nærheten av hedersmannen fra Snåsa og etter hvert også ble godt kjent med Joralfs kone, Signe.

LES OGSÅ:
Ikke noe straffbart bak mistenkelig dødsfall i Vestfossen

– En dag vi satt og pratet sammen, så Joralf meg inn i øynene og sa: «Er det ikke rart hvordan en telefon til Vestfossen uten at det lå en ide bak, skulle føre til at du tok ansvaret for Snåsaseminaret som ellers ikke hadde blitt noe av?»

– Disse ordene fra «Snåsamannen» viste på alle måter hvordan han lot intuisjonen bestemme hvor veien skulle gå. En intuisjon som la grunnlaget for vårt samarbeid videre, legger Bjørn til.

Og samtalene Joralf og Bjørn hadde sammen handlet om mye forskjellig.

Varme hender

– En gang vi satt og pratet sammen, kom vi blant annet inn på Joralfs spesielle evner. Han ba meg da å kjenne på hånda hans, som var kald, men da han like etterpå la hånda på kneet mitt, ble kneet brått veldig varmt, forteller Bjørn, som er overbevist om at det siste verken er sagt eller skrevet om Joralf «Snåsamannen» Gjerstad.

LES OGSÅ:
Jahn Teigen bisettes onsdag fra Tønsberg domkirke

1926 – 2021

Gjerstad ble født på Snåsa i Trøndelag i 1926, og har derfor gått under navnet «Snåsamannen».

Han var gift med Signe Marie Gjerstad fra 1954 frem til hennes bortgang i 2017. De to fikk tre barn sammen.

2021-06014