Skuespilleren Kjersti Holmen døde på Økernhjemmet natt til søndag, opplyser familien til NRK. Kjersti Holmen har vært syk i lengre tid. Den folkekjære skuespilleren ble 65 år.

Familien opplyser at de ønsker ro og fred etter dødsfallet.

Nøtterøy og Oslo

Kjersti Holmen tilbrakte sine første leveår på Nøtterøy i Vestfold. Hun flyttet siden til Alnabru i Oslo der hun vokste opp sammen med foreldrene og to søstre.

Allerede i barneskolealder var Holmen klar på at hun ville bli skuespiller.

Hun søkte to ganger på Teaterskolen før hun kom inn og kom til Nationaltheatret i 1981 etter først å ha debutert på Oslo Nye i 1980, og da i kjønnsrollekomedien «Mannfolk» av Arild Feldborg. Hun spilte blant annet Annie Oakley i «Annie Get Your Gun» på Den Nationale Scene i Bergen og prins Orlofsky i «Flaggermusen» på Chateau Neuf.

I 1985 spilte hun i Ola Solums suksessfilm «Orions belte». Gjennombruddet på scenen kom som Laura i stykket «Glassmenasjeriet» i 1986.

Holmen ble fast ansatt ved Nationaltheateret i 1992 og gjennom karrieren spilte hun over 20 større roller på scenen.

LES OGSÅ:
Top Gear-stjernen Sabine Schmitz er død - 51 år gammel

– Gode minner

«Kjersti var unik. En sjelden begavelse og en kjær venn. Jeg fyller hjertet mitt med gode minner», skriver Hege Schøyen i en e-post til NRK.

I 2009 ble Holmen utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden «for hennes innsats for norsk scenekunst».

Hennes siste større teaterrolle var Frøken Julie i August Strindbergs drama av samme navn i 2012, hvorpå hun trakk seg fra teateret på grunn av sykdom.

Siste forsøk med Holmen – en kortfilm

I 2015 regisserte Mona J. Hoel kortfilmen Et siste forsøk med Holmen. Det er en novellefilm på syv minutter om alenemoren Iris som blir tatt i fartskontroll på vei fra sykehuset der hun arbeider, til hjemmet der hun skal sende barna på skolen. Hun får en fartsbot som er så stor at hun ikke har mulighet til å betale den, og dermed rakner hele tilværelsen for henne.

I 2019 ferdigstilte Hoel spillefilmen Skal dere gå allerede? med Kjersti Holmen på rollelisten.

Hun fikk sønnene Elias Holmen Sørensen og Isak Holmen Sørensen, begge skuespillere, med skuespiller Reidar Sørensen, men ble siden samboer med skuespiller Sverre Anker Ousdal.

LES OGSÅ:
Erling Lorentzen er død

Holmen døde på Økernhjemmet 26. september 2021 etter lengre tids sykdom.

2021-09017