Høstmørket har senket seg og det er på tide å skru på lysbryteren slik at lysene tennes – også de bak. Men for all del ikke overdriv – for det kan bli dyrt.

Det er skummelt å oppdage en mørklagt bil i høstmørket, men løsningen er heldigvis enkel for å unngå det: skru på lyset!

Ikke bruk nærlys og tåkelys sammen

I sin iver etter å se og å bli sett, er det imidlertid mange som velger å kjøre med nærlys og kurve-tåkelys samtidig. Fordi dette er en lyskombinasjon som kan blende både bilen foran deg og møtende trafikk, er dette imidlertid ikke noe det tas lett på ved en en kontroll.

Forenklet forelegg: kr 2 600,-

Blir du vinket til siden fordi du har valgt å kjøre med nærlys og tåkelys, må du nemlig belage deg på å bli presentert for et forenklet forelegg på 2 600 kroner, for som det står skrevet i trafikkreglenes § 15 nr. 5:

LES OGSÅ:
3000 km vei får ny asfalt til en verdi av 2,9 milliarder kroner

«Tillatt hjelpelys må ikke nyttes til annet formål enn det er bestemt for.
Kurve-/tåkelys kan ikke nyttes sammen med nærlys.

– Mange nye biler har i dag egne LED-kjørelys foran. Disse er designet for å gjøre bilen synlig for andre trafikanter i dagslys, men disse lysene er ikke egnet for bruk i mørket, sier Espen Andersson, avdelingsdirektør i Statens vegvesen i en pressemelding.

På biler som har slike egne LED-kjørelys er vanligvis ikke baklysene tent samtidig. Løsningen i disse tilfellene er å skru på nærlysene manuelt, da vil også baklys og skiltlys bli tent.

Autofunksjon

Mange biler har dessuten en «autofunksjon» på lysbryteren. Har bilen din en slik funksjon kan bryteren stå på «Auto» hele tiden. Med bryteren i denne posisjonen vil en sensor i bilen tenne nærlys og baklys når det blir mørkt. Lysene vil slukke når du skrur av tenningen.

Hvis lysbryteren står i «0» vil kun kjørelysene foran være tent. Da ser du som sjåfør svært lite, og andre trafikanter som kommer bak deg ser ikke deg.

LES OGSÅ:
Drammen: Ville ikke stoppe for kontroll

Sjåførens ansvar

– Alle sjåfører har et ansvar for å lære seg hvordan lysbryteren fungerer på sin egen bil. Et tips er å parkere foran et butikkvindu, og prøve bryteren i de forskjellige funksjonene. Da ser du også om det er noen pærer som ikke virker. Det er viktig å både se og bli sett i trafikken, sier Espen Andersson.


 

LES OGSÅ:
Over 30 000 biler kontrollert av Statens vegvesen i år