BBC melder at Sean Connery er død, 90 år gammel. Connery var blant annet kjent for å spille rollen som den britiske agenten James Bond i syv av filmene om Agent 007, deriblant den aller første – Dr. No.

Connery ble født i Fountainbridge i Edinburgh, Skotland 25. august 1930 som sønn av en katolsk fabrikkarbeider og protestantisk vaskehjelp.

Hans fars familie hadde emigrert fra Irland på 1800-tallet og hans mors aner kan spores tilbake til den gallisk-talende befolkningen på Isle of Skye.

Området han vokste opp i hadde vært i forfall i mange år, og Connery vokste opp på et rom i en leiegård der familien delte toalett med andre beboere og var uten varmt vann.

Han forlot skolen som 13-åring og uten vitnemål, jobbet med å levere melk, polere kister og som steinlegger, før han gikk inn i Marinen. Tre år senere måtte han imidlertid forlate marinen på grunn av magesår.

På armen hadde han nå tatovert sine to lidenskaper: «Scotland forever» og «Mum & Dad».

LES OGSÅ:
Jonas Fjeld innlemmes i Rockheim Hall of Fame
Sir Sean Connery sammen med sin nærmeste familie på 89-årsdagen 25. august 2019.
Arkivfoto: TRAMSCORP

«Sir Sean døde fredelig og med familien rundt seg 31. oktober på Bahamas etter å ha vært syk en kort periode», fortalte sønnen, Jason Connery til BBC.

Connerys karriere som skuespiller spenner over mange tiår, og i 1988 mottok han en Oscar for sin rolle som irsk politimann i «The Untouchables».

Sean Connery avbildet i 1999.
Arkivfoto: GEORGES BIARD

Av andre av Sir Seans filmer kan nevnes The Hunt for Red October, Indiana Jones, The Last Crusade og The Rock.

Innspilling på Fornebu

En av Sean Connerys mindre kjente filmer er trolig filmen Ransom, som blant annet ble innspilt på den eldste delen av Fornebu flyplass i 1974, med Connery i rollen som oberst Tahlvik, sjef for militærpolitiet i Norge. Der spilte han mot en rekke norske skuespillere som Knut Wigert, Frimann Falck Clausen og Alf Malland – for å nevne noen.

Sir Sean Connery  ble slått til ridder av dronningen i Holyrood Palace i 2000, og i august 2020 feiret han sin 90-årsdag.