Erik Tandberg, romfartseksperten og sivilingeniøren som samlet det norske folk foran fjernsynsapparatene da Apollo 11 landet på månen i 1969, ble 87 år gammel.

Sivilingeniør Erik Tandberg huskes trolig av de fleste som fulgte med på månelandingen, da han sammen med Jan P. Jansen kommenterte begivenheten på direkte sending. Alltid like presis i sine formuleringer, og med en fagkunnskap som få om noen kunne målbinde.

Direktesending på 20 timer i 1969

I en direktesending på NRK den 20. juli 1969 delte han med seg av sine kunnskaper i det han kommenterte fortløpende.

– Det var grytidlig morgen da jeg kom ut (av studio). På himmelen kunne jeg se månen, klart lysende. Da måtte jeg si høyt til meg selv: «Akkurat nå går det mennesker der oppe,» fortalte Tandberg til Dagbladet på dagen 50 år etter månelandingen.

Astronaut Edwin «Buzz» Aldrin, fotografert av Neil Armstrong på månens overflate. Den tredje astronauten som var med på Apollo 11, Michael Collins bemannet moderfartøyet som kretset rundt månen.
Foto: NATIONAL AERONAUTICS AND SPACE ADMINISTRATION (NASA)

Allerede før månelandingen kommenterte Tandberg romfartsnyheter i mediene, og i alle år siden er det mang en journalist som har kontaktet ham for å få faglig påfyll og faktasjekk helt opp til våre dager. Det var imidlertid den direktesendte overføringen fra Apollo-ferden som for alvor stadfestet hans status som romfartsekspert.

– Å kommentere månelandingen er det største jeg har vært med på, svarte Erik Tandberg ofte når han ble bedt om å trekke fram den viktigste hendelsen fra de mer enn 50 årene han var Norges fremste romfartsekspert.

Norsk Romsenter takker

Venner og kollegaer ved Norsk Romsenter har lagt ut en fyldig nekrolog om sivilingeniøren som i 26 år var tilknyttet senteret som konsulent, bl.a. med disse ord:

– Etter tusenvis av foredrag, et utall avisartikler, mange bøker og stadige kommentarer i nyhetene, er vi mange som kan si at Erik Tandberg har vært den beste guiden til verdensrommet vi kunne fått. Han hadde en enestående innsikt alle sider ved romteknologi, og han holdt seg oppdatert hele livet, hilsen venner og kollegaer ved Norsk Romsenter.

Familien bekrefter hans bortgang

Familien bekreftet Erik Tandbergs bortgang med disse ord fra datteren og sønnen i en SMS til NRK tidligere i dag: «Pappa gikk bort i går kveld etter et kort sykeleie. Det var fredelig og vakkert, og familien og venner er i sorg,»

Erik Tandberg
Født 19. oktober 1932 i Oslo, død 2. mai 2020, var en norsk sivilingeniør, offiser i Luftforsvaret og romfartsekspert.

Erik Tandberg ble landskjent da han sammen med NRK-journalisten Jan P. Jansen kommenterte månelandingen til Apollo 11 på NRK i 1969. Han bidro i mange andre romfartsrelaterte programmer på NRK opp igjennom årene og ble mye brukt som rådgiver og kommentator når romfart var et tema.

Tandberg jobbet mellom 1980 og 1987 som informasjonsdirektør i Esso Norge. Han var senere knyttet til Norsk romsenter.

Han engasjerte seg også lokalpolitisk i Oslo, og representerte Høyre i Oslo bystyre mellom 1969 og 1987.

Den 19. september 2007 ble Tandberg utnevnt til ridder av 1. klasse av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden.

Kilde: Wikipedia