Reinsve spiller rollen som Julie i filmen «Verdens verste menneske» av Joachim Trier, og dette var hennes første hovedrolle på filmlerretet.

Dette blir tredje gang Joachim Trier deltar med film i Cannes. Han deltok i programmet Un certain regard i 2011 med Oslo, 31. august og i hovedkonkurransen med den engelskspråklige Louder Than Bombs i 2015. Kun 9 norske spillefilmer har vært plukket ut til hovedkonkurransen siden festivalens begynnelse i 1946.

– En stjerne er født

Reinsves innsats blir hyllet av både internasjonale og norske filmanmeldere Den engelske avisen The Guardians filmanmelder Peter Bradshaw kalte prestasjonen hennes for «sublim», og avsluttet sin anmeldelse med å erklære om Reinsve: «En stjerne er født.»

Rolle skrevet for henne

I et intervju opplyste hun at hovedrollen i filmen var skrevet spesielt for henne.

På Cannes-festivalens siste dag å på lørdag ble hun da også tildelt prisen for beste kvinnelige hovedrolle for rollen som «Julie».

Det smaleste nåløyet

Med rundt 2000 spillefilmer påmeldt hvert år er filmfestivalen i Cannes verdens viktigste filmfestival. Kun 18-20 filmer plukkes ut til å konkurrere om Gullpalmen i hovedkonkurransen. Festivalsjef Thierry Frémaux sa før prisutdelingen til IndieWire at årets festival blir svært internasjonal, og at det er påmeldt nesten 2300 spillefilmer.

«Gjennombrudd som ubestridt stjerne»

Også avisa The Economic Times er full av lovord over Reinsve, og kaller hennes innsats «the undisputed breakout star of the Cannes film festival».

– Tusen takk. Og tusen takk til juryen, jeg beundrer dere så mye. Denne prisen tilhører så mange, sa en tydelig rørt Renate Reinsve da hun mottok prisen for beste kvinnelige skuespiller i filmfestivalen.

Gratulasjonene var mange og varme lørdag kveld.

Mottok juryens gratulasjoner

– Juryen kom bort til meg for å gratulere etterpå, og jeg fikk en skikkelig stor klem av Mélanie Laurent. Det er så mye kjærlighet! Når mennesker du har sett opp til så lenge, anerkjenner arbeidet ditt.

– Dette er en pris jeg vil dele med hele produksjonsteamet på filmen, sier Reinsve som nå kobler verden av for noen dager.

– Nå blir det veldig deilig med ferie og leve et normalt liv igjen.

Før filmfestivalen sa Reinsve dette i en pressemelding fra SF Studios 3. juni:

– Det er helt fantastisk at Verdens verste menneske er tatt med i hovedprogrammet i Cannes.

– Jeg er så stolt og takknemlig over å være en del av denne filmen, den har blitt så morsom og vakker, og det har vært en så utelukkende god og inspirerende prosess, da er det ekstra gøy at den når så langt. Joachim gjør alle rundt seg bedre, dette er så vel fortjent.

– Og siden skulle dert vise seg hvor langt hun faktisk kom, da hun fikk prisen for beste kvinnelige skuespiller av en samlet Cannes-jury for sin rolle i filmen.

Eikerposten håper å komme tilbake med et intervju med Renate Reinsve når alt oppstuss har lagt seg.

 

OM FILMEN

Julie (Renate Reinsve) er snart 30 år, hun har mange talenter, men få resultater og føler seg mer og mer som en birolle i sitt eget liv. Kjæresten hennes, Aksel (Anders Danielsen Lie) – litt eldre, og en suksessfull tegneserieskaper – vil at de skal stifte familie, men Julie holder igjen.

En kveld sniker hun seg inn på en fest hvor hun treffer en ung og sjarmerende fyr. Snart har hun forlatt Aksel og kastet seg inn i nok et forhold. Julie kjemper for å holde alle dører åpne, men finner snart ut at noen livsvalg allerede ligger bak henne.

Verdens verste menneske er en dramakomedie om kjærlighet i vår tid. Om å ha alle muligheter i livet, men fortsatt føle seg som verdens verste menneske.

Manuset er skrevet av Eskil Vogt og Joachim Trier selv.

2021-07008