– Portugal og Belgia innfører nå obligatorisk ID-merking av katter. Det er ingen grunn til at ikke Norge skal få det samme. Før sommerferien la MDGs Une Bastholm fram forslag til Stortinget om å innføre dette, sier daglig leder i Dyrebeskyttelsen Norge, Åshild Roaldset.

Tok hånd om over 8000 dyr

Organisasjonen tok hånd om hele 8048 dyr i 2018. 6759 av disse (84 prosent) var katter, 592 kaniner og 577 hunder.

– Det er bare tragisk og trist å lese slike tall, sier produktsjef og dyrevenn Einar Brekken i Frende Forsikring.

Her finner du Dyrebeskyttelsens brosjyre «Unngå hjemløse katter».

Kostet 22 millioner i fjor

– Totalt kostet det mer enn 22 millioner kroner å hjelpe dyrene i fjor. 12 millioner av disse var veterinærutgifter, sier Åshild Roaldset.

I fellesferien blir mange kjæledyr gjort hjemløse hvert år, men i sommer var kapasiteten hos lokalkontorene til Dyrebeskyttelsen Norge sprengt allerede før de mest populære ferieukene tok til.

Flere tusen dyr ble omplassert

Statistikken viser at 3526 dyr ble omplassert i 2018. 3299 av disse var katter. 1530 dyr ventet fortsatt på omplassering til et nytt hjem ved årsskiftet.

LES OGSÅ:
Vestfossen: - Hvem skjøt katten Ezzo?

Flere ID-merker kattene sine

DyreID jobber for digital identifisering av dyr i Norge og eies av Den norske Veterinærforening. Tall fra dem viser at mer enn 270.000 katter er ID-merket i Norge i dag. Tallet har økt de siste årene. Det anslås å være mellom 700.000 og 800.000 katter i norske husholdninger.

– Det er flott at nordmenn blir mer bevisste på ID-merking, men gapet mellom antallet som er merket og antallet som finnes er altfor stort, sier Einar Brekken i Frende.

Dyrebeskyttelsen Norge mener kostnaden for ID-merking bør ligge hos dyreeier og dermed blir et enkelt tiltak for god dyrevelferd.

– Har du ikke råd til ID-merking, har du ikke råd til kjæledyr

Daglig leder i Dyrebeskyttelsen, Åshild Roaldset.
Foto: DYREBESKYTTELSEN I NORGE

– Har du ikke råd til ID-merking av dyret ditt har du heller ikke råd til å ha kjæledyr, sier daglig leder i Dyrebeskyttelsen, Åshild Roaldset.

Merking gjenforener eier og dyr

– Hvis noen finner katten eller hunden din kan ID-merking være helt avgjørende for om dere ser hverandre igjen eller ikke, sier Einar Brekken.

LES OGSÅ:
Dyrebeskyttelsen saksøker kennelklubben, rasehundklubber og oppdrettere for ulovlig hundeavl

I 2018 gjenforente Dyrebeskyttelsen Norge 247 dyr med eierne sine på grunn av ID-merking.

– Hvis dyret blir påkjørt og dør kan merkingen gjøre at du faktisk får vite hva som har skjedd, sier produktsjefen i Frende Forsikring.

– Eierne må stilles til ansvar

– Obligatorisk ID-merking vil lette myndighetenes oppgave med å identifisere og straffeforfølge eiere som mishandler og vanskjøtter dyr. Det er også forebyggende mot fremtidig vold og vanskjøtsel, sier Annette Bjørndalen Søreide, som er kommunikasjonsrådgiver i Dyrebeskyttelsen Norge.

Dermed vil dyrenes rettsvern kunne bli styrket.

Frende krever ID-merking for å få forsikring

– Vi i Frende har i flere år hatt ID-merking som krav for å kunne forsikre katter. Vi ser stor nytteverdi i et påbud og det er et forslag vi stiller oss helhjertet bak, sier Brekken i Frende.

Dyrebeskyttelsen Norge forstår kravet fra Frende.

– Vi synes det er flott. Vi forstår at forsikringsselskap krever dette, og ønsker gjerne at alle forsikringsselskaper har dette som et krav for å sette fokus på hvor viktig det er med ID-merking av kattene, sier Bjørndalen Søreide.

LES OGSÅ:
Fiskum: Katten Champis satt fast i overvannsrøret - måtte reddes av brannvesenet

Slik ID-merkes dyr

Det vanligste er å bruke en mikrochip. Denne kan skannes av dem som finner det bortkomne dyret og sikre rask identifisering og gjenforening med eieren.

– ID-merking er ikke smertefullt. Det kan sammenlignes med å få en vaksine for oss mennesker, sier Einar Brekken i Frende Forsikring.

FAKTA 

Mer om ID-merking
Du kan lese mer om ID-merking, søke opp ID-nummer og se hvem som ID-merker på dyreid.no. Siden eies av Den norske Veterinærforening.

Så mange er savnet
På  dyrebar.no kan du se hvor mange dyr som er rapportert savnet eller funnet i Norge. Trolig er mørketallene store.

 

Så mange dyr trengte hjelp i 2018
Totalt 8048 bortkomne dyr fikk hjelp eller ble avlivet i fjor.

  • 6057 katter
  • 592 kaniner
  • 577 hunder

Kilde: Dyrebeskyttelsen Norge