Endelig var dagen kommet da vallaken Bron fra Fiskum fikk komme tilbake til hjemlige trakter, men bare for en kort stund før reisen gikk videre mot Jevnaker og deretter langt om lenge til Nordkapp. Dit ekvipasjen ventes å nå først om fire måneder.
På Fiskum
Nær en måned etter at følget forlot Lindesnes var Bron og de andre hestene i følget fremme ved Fiskum gamle kirke hvor de ble tatt i mot av stortingsrepresentant Per Olaf Lundteigen og andre fra Senterpartiet, siden partiet har deltatt aktivt med å få arrangementet vel i havn på Nordkapp til valgdagen 13. september.

Foto: PRIVAT
Etter et døgns pause på Skraperud, hjemstedet til Bron og eier Mia Kristin Urdalen Hotvedt, var det hovslager Ellen Anita Midtgard fra Passebekk som måtte i ilden.
– Hestesko er viktig
Hun sørget for at Bron og de andre hestene fikk nye sko før turen videre. I første omgang over Darbu mot Ormåsen – og siden til Eiker gårdsysteri hvor de ble tatt imot av bestyrer Anne Marie Sando, som for øvrig er en gammel venn av en av reisefølgets faste deltagere – Lars Hamarsbøen fra Geilo.

Foto: BJØRN ERIK NEBELL
Midtgard kunne blant annet fortelle at det absolutt var på tide å få på plass nytt fottøy til de seks hestene, siden turen på barmark og asfalt hele veien fra Lindesnes hadde satt sine spor i de gamle skoene – som med tiden hadde blitt svært tynne.

Foto: BJØRN ERIK NEBELL
På Eiker Gårdsysteri
Vel fremme på Eiker Gårdsysteri var det tid til en lengre pause med overnatting før ferden videre mot Buskerud landbruksskole på Åmot, som i dag bærer navnet Buskerud videregående skole, hvor Mia hadde sin studietid før hun begynte som lærling på gården til Lars Hamarsbøen på Geilo.

Foto: BJØRN ERIK NEBELL
At lokale krefter bidrar på forskjellig måte er noe som verdsettes høyt av initiativtager Tore Håkon Joten, som forteller at lokalkunnskap er av stor betydning, siden det er de lokale hjelperne som også legger opp ruta utenfor trafikkert vei så godt det er mulig.
Mat og hvile
Etter Åmot gikk turen videre forbi Geithus mot Veme, Kilemoen og siden Eggemoen. Hele tiden med vennlig deltagelse fra lokalbefolkningen, som sørget for fór vann og hvile for hestene og husvære og et sted å overnatte for rytterne.
En ting som hadde fascinert Joten, foruten selve naturopplevelsene underveis, var hvordan dialektene endret seg fra sted til sted, kunne han fortelle.
Om dialekter
– Når du reiser gjennom landet på hesteryggen, kommer du i kontakt med mange mennesker underveis, og da merker du tydelig hvordan dialektene endrer seg fra sted til sted, forteller han.

Foto: BJØRN ERIK NEBELL
– Jeg er kanskje den første som har forflyttet meg like langsomt gjennom landet og registrert dialekter som Ivar Aasen også gjord i sin tid, fortsetter han leende. Men samtidig med et åpenbart stort engasjement for nynorsk og dialekter – som Ivar Aasen også hadde.
Første tur i 2000
For det skal ikke herske den minste tvil om at Joten snakker av erfaring, må det nevnes at han tilbakela samme strekning på hesteryggen for 21 år siden. Da var de fem stykker totalt, men bare Joten og Olaf Brenno fra Nes som red hele veien.
Ved å like reisefølget på Facebook, har du en unik mulighet til ikke bare å se på hvor de er til enhver tid, men også legge igjen en hyggelig kommentar hvis det passer sånn.
2021-05013