Ifølge en fersk, landsomfattende undersøkelse skal fire prosent av alle nordmenn reise utenlands i vinterferien. – Det er bekymringsfullt at så mange tenker i slike baner når norske myndigheter på det sterkeste advarer mot å reise, og forsikringen heller ikke er gyldig utenlands, sier reiseekspert Andreas Handeland.

De fleste blir hjemme

I den ferske undersøkelsen, som er utført av analyseinstituttet YouGov på oppdrag fra Europeiske Reiseforsikring, kommer det frem at de aller fleste av oss sier vi blir hjemme i Norge i vinterferien.

– Forsikring ikke gyldig

Derimot oppgir fire prosent, som tilsvarer 168.000 nordmenn, at de skal utenlands på enten skiferie eller reise til varmere strøk. Dette er det knyttet stor risiko til slik situasjonen i verden er nå, ifølge Europeiske Reiseforsikring.

Årets vinterferie i Norge er som før fordelt på to uker, uke 8 fra 22. til 26. februar og uke 9, fra 1. til 5. mars. Her har tidligere Buskerud sin vinterferie i uke 9.

Ugyldig forsikring kan gi millionregning

– Dersom man trosser reiserådet, altså det røde lyset i myndighetenes reisekart, har man ikke gyldig forsikring på reisen. Regningen for behandling på private sykehus i utlandet, samt hjemtransport til Norge, kan komme opp i millionklassen. Det er ikke noe man ønsker å sitte igjen med selv, sier Andreas Bibow Handeland, kommunikasjonssjef i Europeiske Reiseforsikring. som er en del av If.

LES OGSÅ:
Kreta kåret til et av verdens mest populære feriemål i 2020
FHIs reisekart per 8. februar 2021

Mer om innreisekarantene ved ankomst til Norge fra røde og gule land/områder finner du her.

Kapasitetsproblemer på sykehus

– Vi vet at pandemisituasjonen er veldig uavklart rundt om i verden nå, og flere mutasjoner gjør ting komplisert og uforutsigbart. Våre partnere og alarmsentraler forteller om kapasitetsproblemer på offentlige sykehus flere steder, og man kan også møte på lokale restriksjoner som kan skape utfordringer, fortsetter han.

– Når norske myndigheter på toppen av dette nærmest bønnfaller oss om å ikke reise utenlands, samt opplyser at de ikke kan garantere for konsulær bistand, gjør man nok klokt i å tilbringe vinterferien her hjemme, sier Handeland.

Nesten én av fem på hytta

Over halvparten av de spurte i den landsrepresentative undersøkelsen sier de vil tilbringe vinterferien på egen hjemmeadresse. I tillegg svarer 17 prosent at de vil feriere på enten hytte eller hotell i Norge.

– De aller fleste virker å ta myndighetenes reiserestriksjoner på høyeste alvor. Og når skiferien til Alpene eller late dager i varmere strøk uteblir, viser tallene at vi nordmenn er flinke til å gjøre det vi kan for å få en herlig vinterferie her hjemme i Norge, sier kommunikasjonssjef Andreas Handeland.

LES OGSÅ:
Kreta kåret til et av verdens mest populære feriemål i 2020

Han understreker viktigheten av å ha en god reiseforsikring i ryggen også her hjemme.

– Mange forbinder nok reiseforsikringen med sol og sommer utenfor Norges grenser, men faktisk gjelder den fra du forlater din egen hjemmeadresse. Norge er et dyrt ferieland, og da er det godt å vite at reiseforsikringen eksempelvis dekker avbestilling av reise grunnet sykdom, forsinkelser, tyveri eller tap av gjenstander og mye annet, sier Handeland.

Verd å nevne:

Undersøkelsen viser også at 19 prosent av de spurte sier de ikke har vinterferie, og fem prosent sier de dropper den for å spare penger til senere ferier.

 

VINTERFERIEN 2021
Vinterferie uke 8: 22.- 26. februar 2021

  • Oslo
  • Agder
  • Troms og Finnmark: Finnmark kun fri onsdag 24.- fredag 26. feb
  • Vestland: Sogn og Fjordane og kommunene Odda og Voss
  • Møre og Romsdal
  • Trøndelag
  • Vestfold og Telemark
  • Viken: Akershus og Østfold

 

Vinterferie uke 9: 1.- 5. mars 2021

  • Viken: Buskerud
  • Vestland: Hordaland (utenom kommunene Voss og Odda)
  • Innlandet
  • Rogaland
  • Nordland
LES OGSÅ:
Kreta kåret til et av verdens mest populære feriemål i 2020

Kilde: Timeanddate.no

Undersøkelsen beskrevet ovenfor er gjennomført av analyseinstituttet YouGov. Det er i perioden 3-7. februar gjennomført til sammen 1005 CAWI-intervjuer med personer i alderen 18+ år.

2021-02029