– Alle forfattere har et ønske. De vil bli lest. Med disse ord åpnet forfatteren og den nyvalgte presidenten i Rivertonklubben, Trude Teige, Kongsberg Krimfestival – som har vært en årviss foreteelse siden 2004. 

Rivertonpresident Trude Teige åpnet showet med å rose Kongsberg Krim for også å sette lys på de mindre kjente forfatterne.
Foto: VICTOR NICOLAI LERFALD

Tonen for arrangementet ble imidlertid satt allerede da to elever fra musikklinja ved Kongsberg videregående skole spilte opp med tittelmelodien fra «Pink Panther». Noe som var med på å sette stemningen for resten av krimkvelden.

Maurits Hansen-prisen – Nytt Blod

Siden 2009 har Kongsberg Krim, som finner sted hvert år i Energimølla, vært ansvarlig for utdelingen av Maurits Hansen-prisen – Nytt Blod, som går til foregående års beste krimdebut. Denne ble i fjor tildelt Stein Sørensen for hans bok «4», mens det i år er tre debutanter som er nominert til årets pris; Rita Askesen for «Sørlandskrim», Ruth Lillegraven for «Sjangertro psykologisk thriller» og Lasse Gallefoss for «Krimthriller om krigsveteraner».

Forfatterne møter leserne

Trude Teige var full av lovord om arrangementet som nå er inne i sitt 16. år, og understreket hvor viktig det er å ha et sted hvor leserne kan møte forfatterne, men også der forfatterne kan møte leserne.

LES OGSÅ:
KONGSBERG:
Fartskontroll på Numedalsveien - to forenklede forelegg ilagt

‘Arve Fretheim, som selv er en kulturpersonlighet i Kongsberg, og som blant annet er vinner av kongsberg kommunes kulturpris, sørget for en god og komfortabel stemning gjennom kvelden. Her ble det ble tatt opp temaer som hvordan samarbeid forfatterne mellom har utviklet seg, til ønsket om å ta opp samfunnskritiske spørsmål, før de allsidige talentene Thomas Enger og Øystein Wiik overtok scenen med fin musikk.

Thomas Enger og Øystein Wiik

Thomas Enger spilte egenkomponerte låter inspirert av Frankrike, og sammen med Øystein Wiik sto de for en spontan fremføring av en krimfortelling forkledd som en sang. Om man ikke klarte å få med seg hva sangen handlet om, så var i hvert fall elementer som en kvinne, en lunsj, en pistol og et fengsel blant annet. Så at det dreide seg om en krimfortelling var i hvert fall sikkert.

Stedet for forfattere og forfattere in spe

For to elever ved forfatterlinja ved Buskerud Folkehøgskole (journalisten og fotografen, red.anm), er Kongsberg Krim en ypperlig mulighet til å få nærkontakt med kjente forfattere, og den muligheten lot da heller ikke Ida og Victor gå fra seg.

LES OGSÅ:
KONGSBERG:
Fartskontroll i Kongsbergtunnelen - 20 forelegg og et førerkortbeslag

Bokbad med Horst og Wiik

Arve Fretheim i løssluppen samtale med Jørn Lier Horst og Øystein Wiik.
Foto: VICTOR NICOLAI LERFALD

Men først var det bokbad, hvor Jørn Lier Horst og Øystein Wiik kom inn på temaer som ondskap, utviklingen av krimsjangeren, deres nyeste boksamarbeid og -turné – i en svært løssluppen samtale med Arve Fretheim.

Wiik kommenterte også Horsts interesse for trening, der Horst hadde funnet en app som gjorde det mulig å bruke møbler som treningsapparater. Rommet ble fylt med latter da Wiik kunne fortelle om hvordan moblene på hotellrommet angivelig skal ha fått hard medfart etter en av Horst sine treningsøkter.

– Blir glad av å være her

Vi hadde gleden av å få Wiik på tomannshånd etter bokbadet, hvor han også tok seg tid til boksignering for oss bokinteresserte. Og på spørsmål om hvorfor han var tiltrukket av Kongsberg Krimfestival, var han full av lovord om både arrangørene og arrangementet.

– Først og fremst er jo Arve Ftetheim en fantastisk fyr, og det samme gjelder kollegaene hans. Det er alltid god stemning her og arrangementet er profesjonelt. Jeg blir glad av å være her, smilte han.

LES OGSÅ:
Forfatter Jan Kristoffer Dale besøker Buskerud Folkehøgskole

Om Kongsberg og Nybrua

At Kongsberg ligger Wiiks hjerte nær, kan man lese i hans roman «Skorpionen», hvor han har lagt noe av handlingen til Kongsberg. Nærmere bestemt Nybrua.
– Jeg så brua og fossen, og ble siden sittende igjen med bilder som ikke forsvant. Da tenkte jeg at stedet måtte være et godt utgangspunkt å skrive fra, og sånn ble det.

Nybrua i Kongsberg , hvor Wiik la noe av handlingen til sin roman «Skorpion»
Foto: STIG RUNE PEDERSEN

Villig til å dele

Wiik var i tillegg mer enn villig til å dele med seg av tips om forfatterskap til to elever ved forfatterlinja, og tok seg god tid til å svare på alle spørsmål vi valgte å stille. Alt mens han signerte bøker og snakket med andre fans.

Bøker klare for signering.
Foto: VICTOR NICOLAI LERFALD

Festivalen avsluttes søndag 27. oktober med kulturkveld på Gamle Glitre Gård, Lågdalsmuseet.