Øvre Eiker kommune anbefaler nå bruk av munnbind på kollektivreiser som går i retning Oslo via Drammen.

– På grunn av økt smittepress i omliggende regioner anbefaler vi innbyggere som reiser kollektivt i retning Oslo gjennom Drammen å ha på seg munnbind på buss og tog fra og med i dag og inntil videre, sier ordfører Knut Kvale i en orientering på kommunens hjemmesider.

Erstatter ikke andre tiltak

Ordføreren understreker at munnbindet ikke erstatter andre smitteverntiltak. – Det er fortsatt like viktig at man holder seg hjemme om man er syk, vasker hendene og holder avstand til andre når det er mulig, sier ordføreren, som i dag også har gått ut med en intern anbefaling til kommunens ansatte om å være så mye på hjemmekontor som mulig i tida som kommer.

Anbefaler hjemmekontor

– Jeg ønsker å oppfordre alle som bor og jobber i Øvre Eiker kommune, og som har mulighet til det, til å jobbe på hjemmekontor. Det er et godt smitteforebyggende tiltak, sier ordføreren.

LES OGSÅ:
Pfizer leverer to millioner ekstra vaksinedoser i sommer

Om bruk av munnbind generelt

Anbefalingen om bruk av munnbind gjelder personer over 13 år. Folkehelseinstituttet anbefaler at barn under 12-13 år ikke bruker munnbind, og fraråder at barn under 2 år bruker munnbind – dette for å sikre frie luftveier. Personer som er bevisstløse eller har nedsatt bevissthetstilstand, eller av andre grunner ikke er i stand til å ta av munnbindet selv, og personer med uttalte pusteproblemer, skal ikke bruke munnbind.

Nasjonale myndigheter anbefaler bruk av munnbind på kollektivtransport i områder med økt smittepress, der det ikke er mulig å holde en meters avstand til andre. Oslo kommune har i skrivende stund påbud om bruk av munnbind på kollektivtransport og andre steder der det ikke er mulig å holde en meter avstand.

Beskytter andre mot smitte

Munnbindet beskytter i første omgang andre personer mot smitte, men også den som har på seg munnbindet mot smitte fra andre. Folkehelseinstituttet anbefaler bruk av medisinsk munnbind når det er mulig. Dersom du bruker tøymunnbind, er det viktig at du oppbevarer rene og skitne munnbind hver for seg – for eksempel i hver sin plastpose i veska.

LES OGSÅ:
Hjemmetest skal avsløre immunitet mot covid-19

Slik bruker du munnbindet riktig

Ettersom munnbindet skal sitte tett på ansiktet er det viktig å håndtere det med rene hender. For at munnbindet skal ha god effekt er det viktig at det sitter tett langs kantene og dekker godt over munn og nese. På denne måten sikrer du at mest mulig av luften du puster ut og inn filtreres gjennom munnbindet, og ikke lekker ut på sidene.

Munnbind kan bli forurenset under bruk, på innsiden med luftveissekret fra din pust, på utsiden med potensielle smittestoffer fra andre. Berør derfor brukte munnbind minst mulig, og utfør håndhygiene etter de er berørt.

Benytter man tøymunnbind bør rene munnbind oppbevares adskilt fra brukte munnbind. Tøymunnbind kan vaskes med annet tøy på 60 grader.

Ta på munnbind på følgende måte:

  • Utfør håndhygiene.
  • Ta på munnbindet med den lyse siden mot ansiktet.
  • Fest munnbindet med strikkene rundt ørene, rundt hodet om det har knytebånd.
  • Klem nesebøylen ned på hver side av neseryggen og dra munnbindet godt ned under haken.
  • Bruker du briller festes disse oppå munnbindet.
  • Berør munnbindet minst mulig under bruk.
LES OGSÅ:
Markeringen av frigjørings- og veterandagen 8. mai trakk få tilskuere

Etter bruk:

  • Ta av munnbindet, berør fortrinnsvis kun strikkene/knytebåndene
  • Kast munnbindet som vanlig avfall (tøymunnbind oppbevares i pose til det vaskes).
  • Utfør håndhygiene.
  • Vis toleranse rundt munnbindbruk – både overfor de som bruker det og de som ikke gjør det.

Slik bruker du munnbind. En informasjonsvideo fra Folkehelseinstituttet: