På Maihaugen på Lillehammer finner du den ekte og gode julestemningen. Her får du ikke bare et av landets flotteste julemarkeder – du får også komme inn i historiske hjem og oppleve julen som i gamle dager.

Maihaugens julemarked den første helgen i advent trekker mange tusen besøkende. Markedet bugner av lokalprodusert mat, håndverk, design, leker og masse annet – fine julegaver til deg selv eller dine nære og kjære.

Det er over 100 salgsboder med kvalitetsvarer fordelt rundt i det idylliske museumsområdet, forteller Stiftelsen Lillehammer Museum i en pressemelding.

Se program for Maihaugens julemarked 26. og 27. november 2022.

Jul som før i tiden

Det spesielle med julen på Maihaugen er at du kan titte inn i historiske hjem og oppleve julen som i gamle dager.

Julebakst i Olsengården som i 1930-årene.
Arkivfoto: ESBEN HAAKENSTAD / MAIHAUGEN

Maihaugens julegate er pyntet med girlandere i ekte granbar og gule julestjerner mellom de vakre trehusene. Det er som om du er tilbake i Lillehammers gater tidlig på 1900-tallet.

Lysene er tent og du kan komme inn i julepyntede hus fra ulike tider og oppleve blant annet middelalderjul i årestua, gårdsjul i 1890-åra og jul i 1950-tallshuset. Under julemarkedet er det beboere hjemme i husene, mens i resten av advent og julen kan du titte inn i noen av husene på egenhånd.

LES OGSÅ:
Julehilsen fra Kongen

Dronning Sonjas barndomshjem står ikke åpent, men du kan titte inn gjennom vinduene på verandaen og se stua pyntet til jul som rundt 1960.

Video: Julemarked på Maihaugen

Historiske butikker

Den varme, søte lukten av brente mandler ligger i luften i julegaten i Byen i friluftsmuseet under julemarkedet. Her står torgbodene tett i tett med fristelser av alle slag, og de historiske butikkene er åpne for en nostalgisk handel.

Stopp opp og hør vakker korsang, og nyt omgivelsene på Maihaugen mens du blir med på en runde kanefart. Ta barna med på juleverksted og pepperkakebaking, og hils på dyrene i fjøset.

Rundt om i museet er det mulighet for å kjøpe julegrøt, varme drikker og annet godt fra åpne serveringssteder inne og ute. Museumsbutikken i besøkssenteret har også mange fine julevarer og gaver.

LJOS i advent og romjulen

Etter julemarkedet fortsetter juleprogrammet på Maihaugen med forestillingen LJOS på utvalgte kvelder i hele desember. Når mørket senker seg lyser Garmo stavkirke og andre historiske hus opp i kveldsmørket, så starter en stemningsfull forestilling med dans, lys og spesialkomponert musikk utendørs i friluftsmuseet.

LES OGSÅ:
Denne julematen er livsfarlig for hunder
Kor og andre musikere sørger for julestemning. Her fra Maihaugens julemarked i 2019.
Arkivfoto: CAROLINE STRØMHYLDEN / MAIHAUGEN

Maihaugens juletre

Det er alltid like spennende å se Maihaugens juletre som står pyntet inne i besøkssenteret. Hvert år får en kunstner eller designer lage pynt spesielt til dette treet, og i år er det smykkekunstner Anna Talbot som har fått oppgaven. Hun håper å bringe både farger og eventyr til juletreet. Treet tennes fredag 25. november og kan sees under julemarkedet eller senere i advent og julen.


EP2022-11001