Nyttårsaften er ingen fest for de firbente. Mange hunder er livredde for raketter, smell og skuddlyder, men du kan gjøre en slitsom kveld enklere for familiens firbente.
Om bare få timer braker det løs i by og bygd, i det millioner av kroner brennes av for å markere inngangen til det nye. Rådet fra Mattilsynet, veterinærer og alle dyrevenner i den anledning er: – Ikke glem de firbeinte midt oppi det hele.
I lengre tid nå har det vært et særlig fokus på hvordan hunder ter seg når det smeller, spraker og lyser på nattehimmelen. Noen hundeeiere har endog valgt en mer humoristisk tilnærming overfor de mer løsslupne fyrverkerientusiastene med store lommebøker (frem til ikveld), ved ganske enkelt å legge ut følgende melding på Facebook:
– Til alle dere som på død og liv må sende opp fyrverkeri på nyttårsaften, uten at dere bryr dere det minste om de firbeinte: Det er helt i orden for min hund og meg, men da skal dere også kutte ut all klaging om båndtvang og hvor min hund gjør fra seg hele resten av året 2019.
Dette er kanskje ikke den mest diplomatiske tilnærmingen til emnet, men den sier i hvert fall litt om det å «gi og ta» og om det å ta hensyn begge veier.
-Nyttårsaften er svært belastende for mange hunder fordi de er redde for høye lyder. En skuddredd hund må ikke være alene på nyttårskvelden, og hunden må skjermes for lydinntrykkene, sier Maria Været Veggeland i seksjon dyrevelferd i Mattilsynet, som har følgende råd å gi til hundeeiere:
- Ikke la hunden være alene hjemme hvis den er redd for høye lyder eller fyrverkeri. Det kan forsterke ensomhet og frykt. Hvis du må reise bort, bør du ta med hunden.
- Pass på at hunden (og katten) ikke kommer seg ut og stikker av gårde. Hvert år stikker redde dyr av, og utløser leteaksjoner
- Ikke ta med deg hunden ut for å se på raketter.
- Dersom hunden ønsker å gjemme seg, kan det være lurt å la den få lov til det.
- Vær sammen med hunden, finn et rom hvor det er minst mulig lysblink og lyder. Hvis du har kjellerstue kan dette være et greit sted.
- Ta gjerne med hunden til et sted der det ikke er så mye fyrverkerier, for eksempel på hyttetur, hvis du har mulighet for det.
- Prøv å avlede oppmerksomheten. Lyd fra radioen kan fungere «normaliserende» for noen hunder, mens andre blir stresset av dette. Rakettlydene overdøver uansett radioen. Prøv deg fram.
- Ikke forsterk hundens frykt ved å trøste og vise bekymring. Lat som ingenting.
- Aktiviser hunden med innendørs lek, så får den noe annet å være opptatt av.
- Gå en lang tur på ettermiddagen, så er hunden sliten når kvelden kommer.
- Gi den gjerne mat litt sent, en mett hund faller lettere til ro.
- Kontakt veterinær hvis hunden er virkelig redd for fyrverkeriet. Det finnes alternative løsninger som kan dempe angsten. Men ikke driv «selvmedisinering» med legemidler gitt til annet dyr eller i annen sammenheng. Gi hunden for all del ikke menneskemedisin! Det er bare veterinærer som kan forskrive medisiner til dyr, og feil bruk av medikamenter kan forverre situasjonen.
- Hvis lyder og smell er et stort problem, bør du søke råd hos veterinær eller atferdsterapeut. Det må gjøres i god tid før neste nyttårsaften.
– Det er lov å trøste hunden

Nina Haaland (bildet), Norges eneste sertifiserte adferdskonsulent på hund gjennom NAS (Norsk Atferdsgruppe for Selskapsdyr) og med en omfattende CV innen faget hund, er imidlertid sterkt uenig på et punkt i Mattilsynets råd til hundeeiere. Det gjelder påstanden om at man forsterker hundens frykt ved å trøste den.
– Det med at man ikke skal trøste hunden stemmer ikke. Hunden trenger nærhet, og i nærhet er det trøst. Ikke ignorer hundens frykt – men prøv å dempe den med godbitsøk, trening av favorittøvelsene osv, er Haalands klare standpunkt, og hun legger til for å klargjøre ytterligere:
– Frykt kan ikke forsterkes ved trøst – men det kan nok forsterkes om eier viser bekymring. Det er noe helt annet. Trøst i form av nærhet og støtte er helt ok.

Foto: MATTILSYNET
Råd for valpen
Det kan være lurt å venne hunden til fyrverkeri fra den er valp. Noen spiller jevnlig av fyrverkeri-lyd fra cd eller lydfil. Andre legger turen forbi skytebanen for å venne dyret til skarpe lyder.
-Vær oppmerksom på at det ikke bare er å utsette valpen for skudd og smell. Treningen må være planlagt, ellers risikerer du å gjøre valpen skuddredd med treningen, sier Veggeland.
Høytider kan stresse dyra
Mange kjæledyr opplever endrede rutiner i julehøytiden, noe som kan være stressende for dem. Husk at både hunder og katter har behov for ro og mange timers søvn hver dag. Hunder vil gjerne være med familien sin. Noen hunder, særlig unge hunder, kan imidlertid ha vanskelig for å slappe av i en hektisk atmosfære, for eksempel i familieselskap. Sørg for å skjerme dyrene hvis de blir stresset.
Ikke alle følger loven
Selv om lov og forskrift har satt klare føringer for når det er tillatt for menigmann å sende opp fyrverkeri, nemlig på nyttårsaften mellom klokken 18.00 og 02.00, er det mange som ikke respekterer dette. Haaland har derfor noen synspunkter også her:
– Bruk bånd på hunden også dagene frem mot nyttårsaften og uken etter – da det alltid er en eller annen tulling som ikke følger loven, og som bare må skyte opp fyrverkeri dagene før og etter. Får hunden panikk flyr den av gårde uten å tenke på hva som er veien hjem, og kan komme langt unna hjemmet før den roer seg ned.
Glem ikke andre husdyr
Med medias kanskje noe ensidige fokus på hunder før- og på nyttårsaften, er det lett å glemme andre husdyr, som for eksempel hester. Rikke Fiskum, som bor på grensen mellom Vestfossen og Fiskum i Øvre eiker er den lykkelige eier av hele tre hester og en hund, og har forberedt seg godt før det braker løs.

Foto: IDA CECILIE ROMSET
Fiskum er Kanskje ikke det mest utsatte stedet hva fyrverkeri angår, men Rikke forteller om en rekke forberedelser som likevel må gjøres, slik at dyrene merker minst mulig til all støy og larm på selve nyttårsaftenen. Forberedelser de forøvrig gjør på gården hvert år.
– På selve nyttårsaften tar vi inn hestene våre ekstra tidlig før rakettene kommer. Vi lar de få nok å spise i løpet av kvelden, og radioen står på hele tiden. I tillegg holder vi oss alltid hjemme og følger med.
Og med disse ord ønsker Eikerposten alle sine lesere – både to og firbeinte – et godt nytt år.
Forskrift om håndtering av eksplosjonsfarlig stoff
§ 2-10.Håndtering av pyrotekniske artikler og gjenstander
Pyrotekniske artikler og gjenstander skal brukes til det formål de er bestemt for og i samsvar med den bruksanvisning som skal følge varen.
Håndtering av fyrverkeri klasse IV, raketter klasse II og III samt pyroteknisk vare som kan forveksles med leketøy er ikke tillatt for forbrukere.
Forbrukere kan avfyre fyrverkeri klasse II og III på nyttårsaften mellom kl. 18.00 og 02.00, med mindre annet er bestemt i eller i medhold av denne forskriften.
Plass for avfyring av fyrverkeri skal velges slik at det ikke oppstår skade på liv, helse, miljø og materielle verdier.
Oppsetting og avfyring av fyrverkeri klasse II, III og IV, illuminasjon med fakler o.l. må ikke finne sted i tettbebyggelse eller nær tørr skog eller andre brannfarlige omgivelser uten tillatelse fra leder av brannvesenet.