– Alle som bestiller nytt førerkort vil fra 1. september i år få førerkort med ny design. Det nye førerkortdesignet gir økt sikkerhet mot forfalskning og er lettere å kontrollere.

John Erik Kristiansen, senioringeniør ved Statens vegvesen, Fagseksjon Førerkort.
Foto: STATENS VEGVESEN

Kortet er produsert i polykarbonat og har samme format som dagens førerkort (kredittkortstørrelse), forteller senioringeniør John Erik Kristiansen i Statens vegvesen i en pressemelding.

Hva er nytt?

-Førerkortet har ny design med nasjonalmerket plassert i øverste venstre hjørne og er trykt med et optisk variabelt blekk som skifter fra grønt til blått ved å betrakte kortet fra forskjellige vinkler.

På forsiden av førerkortet vil det være to identiske bilder, ett i liten og ett i større utgave av innehaver. Dette skal bidra til enklere kontroll av kortets ekthet, sier John Erik Kristiansen.

Flere sikkerhetselementer

Det er lagt inn flere nye sikkerhetselementer i førerkortene, slik som blant annet et optisk variabelt sikkerhetselement, sikkerhetsmønster, unikt serienummer og en QR-kode.  I mikroteksten på baksiden av førerkortet finner man nå Kvenfolkets sang «Hyvän illan».

LES OGSÅ:
Beredskapsøvelser i Oslofjordtunnelen fire netter i mars

Ikke krav om utskifting av førerkort i kredittkortstørrelse

Statens vegvesen gjør oppmerksom på at det ikke er krav om å skifte ut tidligere førerkortmodeller i kredittkortstørrelse.

Derimot er de store rosa plastlaminerte papirførerkortene (Wien-modell 1-2) ikke gyldige etter nyttår og må fornyes innen 1. januar 2023. For mer informasjon om dette se Gyldige førerkort i Norge | Statens vegvesen.

2022-08009