Allerede 15. februar ble den fire tonn tunge MR-maskinen (magnetisk resonans) heist på plass på Kongsberg sykehus, og sist uke var den offisielle åpningen av maskinen som gjør det mulig å ta detaljerte bilder av hvilken kroppsdel som helst i alle mulige plan.

MR-maskinen som veier 4 000 kilo ble heist på plass 15. februar.
Foto: VESTRE VIKEN HF

– Et fullverdig diagnostisk tilbud

– Dette betyr mye både for Kongsberg sykehus og for hele Kongsberg-regionen. Nå får vi et fullverdig diagnostisk tilbud på sykehuset. MR er et betydelig løft både for sykehuset og avdelingen og ikke minst for pasientene, forteller Silje Renate Laland, seksjonsleder i Avdeling for bildediagnostikk på Kongsberg.

Her er MR-maskinen på plass inne på sykehuset.
Foto VESTRE VIKEN HF

Mange slipper å reise langt

– Det er en stor forbedring i pasientbehandlingen at inneliggende pasientene ikke må transporteres til Drammen for å få utført MR-undersøkelse, men det er ikke bare de inneliggende pasientene som vil nyte godt av tilbudet. Flere vil oppleve at de slipper å reise ut av Kongsberg for å få en MR-undersøkelse

Stor etterspørsel

Men på grunn av stor etterspørsel etter MR kommer vi til å prioritere inneliggende og internt henviste pasienter. Det vil derfor fortsatt være noen som vil oppleve at de må reise andre steder for å få gjennomført undersøkelsen, legger Laland til.

LES OGSÅ:
Når sykehuset i Drammen står ferdig - kan også helsehus og legevakt være på plass

– MR-maskinen vil være i drift hverdager fra klokken 08.00 til 15.30. og når vi er i full drift vil vi ha et dagsprogram på 10-12 undersøkelser hver dag, så det monner godt, sier hun.

Flere nyansatte i avdelingen

Avdelingen har ansatte nye radiografer og radiologer som skal jobbe på Kongsberg sykehus. Det blir fortsatt et utstrakt samarbeid innad i Avdeling for bildediagnostikk i Vestre Viken og spesielt med MR-miljøet ved seksjon Drammen.

De siste ukene har personellet fått grundig opplæring i den nye MR-maskinen – og de første pasientene er allerede undersøkt. Fremover mot sommeren trappes aktiviteten opp til normal drift.

Et samarbeidsprosjekt

Gjennomføringen av prosjektet er et godt samarbeid mellom Klinikk for intern service, Klinikk for medisinsk diagnostikk og Kongsberg sykehus.

Og onsdag 4. mai var dagen omsider kommet, da administrerende direktør Lisbeth Sommervoll i Vestre Viken fikk æren av å klippe flaggbåndet da den nye MR-maskinen ble offisielt åpnet på Kongsberg sykehus.

HOVEDBILDET: (F.v.) Jon Haakon Malmer-Høvik, Lisbeth Sommervoll, Bente Iversen Bergh og Silje Renate Laland.
Foto: VESTRE VIKEN HF
MR-MASKIN (MAGNETIST RESONANS)

LES OGSÅ:
Tidligere rådmann i Lier og Drammen, Nils Fredrik Wisløff er død

En MR-maskin består av en stor og kraftig magnet som pasienten ligger inne i. Radiosignaler sendes via en sender inn i kroppen og tilbake til en mottaker for deretter å omdannes til bilder ved hjelp av en avansert datamaskin som er koblet til skanneren.

Metoden gjør det mulig å ta detaljerte bilder av hvilken kroppsdel som helst i alle mulige plan.

Kilde: Store norske leksikon

EP2022-05018