NSB-konsernet er i endring og samler tog- og bussvirksomheten i Norge og Sverige under en ny, felles merkevare kalt Vy.

Den nye merkevaren gir tog og buss felles identitet og viser kundene at NSB blir noe nytt. Vy betyr utsikt og oversyn og brukes om å ha ambisjoner – store vyer.

Ønske om felles identitet

– NSB-konsernet kjører tog og buss i Norge og Sverige og har Norges største busselskap, Nettbuss. Nå kobler vi tog- og bussvirksomheten tettere sammen, utvikler nye løsninger og gjør det enda enklere å velge en miljøvennlig reise. Da trenger vi en ny, felles identitet. NSB er ikke lenger et dekkende navn på virksomheten, sier styreleder i NSB, Dag Mejdell, i en pressemelding fra konsernet som ble publisert i dag.

Dagens NSBs togsett av FLIRT-typen, også kalt NSB type 74 og 75 i henholdsvis region- og lokaltogutførelse.
Foto: BJØRN ERIK NEBELL

Ønsker å styrke konkurraneskraften

– Selskapet er ikke lenger Norges Statsbaner. NSB er nå ett av flere togselskaper som konkurrerer om å kjøre tog. Vi eier ikke togene, skinnene, signalanleggene eller stasjonene, men jobber hver dag for å gi kundene våre en god reise. Et nytt navn skal styrke konkurransekraften vår i både tog og buss, fortsetter Dag Mejdell.

LES OGSÅ:
Stans i togtrafikken mellom Drammen og Oslo
FLIRT-tog i regiontogutførelse (type 74) med Yt-design.
Foto: SNØHETTA / NSB

Felles merkevare bidrar til fornyelse

– Transportbransjen utvikler seg raskt, og vi endrer oss for å møte nye forventninger fra kundene. Sammen vil NSB og Nettbuss tilby reiser hele veien fra dør til dør og gjøre kollektivtrafikken enda mer attraktiv. Det er bra for samfunn og miljø, og det styrker kjernevirksomheten vår som er tog og buss. Ny, felles merkevare bidrar til fornyelsen og hjelper oss å gi kundene oversikt over det samlede reisetilbudet vårt, sier konsernsjef i NSB, Geir Isaksen.

Lokalbuss fra Nettbuss i rutetrafikk i Notodden.
Foto: BJØRN ERIK NEBELL

– Styret har arbeidet med saken over lang tid, og et samlet styre støtter beslutningen, sier Mejdell.

Vyer og ambisjoner

Vy er et skandinavisk ord som betyr utsyn, oversyn, utsikt eller bilde av. Du kan for eksempel ha fremtidsvyer, som betyr ambisjoner eller utsikter.

– Vy uttrykker at vi gir våre reisende opplevelser, bilder og utsikter. Vy er et kort og enkelt navn som viser at vi er på vei inn i noe nytt. Vi har en lang og stolt tradisjon som går helt tilbake til 1883. Den bygger vi videre på, sier Isaksen.

LES OGSÅ:
Redusert togtilbud på flere banestrekninger i helgen
Når Nettbuss endrer navnt til Yt, vil dette bli deres nye bussdesign.
Foto: SNØHETTA / NSB

– Vi har vyer på vegne av samfunnet og kundene våre. Vi vil skape fremtidens transportløsninger ved å samle buss- og togtilbudet, utvikle nye digitale løsninger og utforske flere transportmidler. Samtidig er høy kvalitet og punktlighet på våre tog- og bussreiser alltid første prioritet, sier Isaksen.

Hva skjer videre?

Forslaget til nytt navn vil bli behandlet på ekstraordinær generalforsamling i NSB AS 22. mars. Når nytt navn er vedtatt, vil kundene til NSB og Nettbuss gradvis se et nytt utseende på tog, busser og bybiler, en felles nettside for tog og buss, og nye uniformer.

Godstogselskapet CargoNet, som er en del av NSB-konsernet, beholder sin merkevare.
Foto: BJØRN ERIK NEBELL

Nyheten ble offentliggjort på en pressekonferanse på Oslo S tirsdag 12. mars kl. 09:00.

FAKTARUTE
Om NSB-konsernet

• NSB-konsernet har virksomhet i Norge og Sverige, og består blant annet av selskapene NSB Persontog, Nettbuss, svenske Tågkompaniet og godstogselskapet CargoNet. Konsernet har et eget forretningsområde som jobber med dør til dør-løsninger og miljøvennlige reiselivstilbud.

• NSB-konsernet har over 10 500 medarbeidere i Norge og Sverige. Rundt 7 000 medarbeidere jobber i bussvirksomheten, og 3 500 i togvirksomheten.

LES OGSÅ:
Svenske SJ vant kampen om å kjøre tog i Midt- og Nord-Norge

• Konsernet omsatte for 15,9 milliarder kroner i 2018, med et resultat etter skatt på 466 millioner kroner. Det gir en avkastning på egenkapitalen på 9,3 prosent. • NSB Persontog og Nettbuss, Norges største busselskap, har vært en del av samme konsern siden 1925.

KILDE: NSB