Foreningen Norske Lavinehunder, senere kalt Norske Redningshunder (NRH), ble stiftet på Finsehytta av Kaare Ferdinand Skalstad 26. februar 1956 med syv påmeldte og teller i dag mer enn 1 600 medlemmer fordelt på hele landet.

Redningshund og fører klar til innsats. Transportbistand til søkområdet sørger Hovedredningssentralen og Luftforsvaret for.
Foto: NORSKE REDNINGSHUNDER

Hovedredningssentralen, som har hatt et samarbeid med NRH gjennom en årrekke, retter på en Twittermelding i dag sine gratulasjoner til 65-åringen.

En hendelse i 1947 var starten

NRH forteller på foreningens nettsider at foreningens historie går tilbake til en redningsaksjon i 1947. Det var gått et snøskred i Upsete på Vestlandet, og hjelpekorpsmann Kaare F. Skalstad var på plass. Under letingen la han merke til en liten hund som viste interesse for et område i skredet. Den snuste, gravde litt med poten og fant til slutt en vott. Det ble satt i gang søk med sondestenger og vedkommende ble til slutt funnet.

Stiftet på Finsehytta

Kaare kunne ikke glemme opplevelsen og begynte å spinne videre på tanken om å utnytte hundens luktesans til å finne savnede mennesker. I 1956 så Foreningen Norske Lavinehunder (FNL) dagens lys, stiftet under ledelse av Kaare på et kurs på Finsehytta 26. februar. Da med syv medlemmer. I dag er tallet drøye 1600 på landsbasis. I 1992 byttet organisasjonen navn til Norske Redningshunder.

LES OGSÅ:
Kongsberg: Kommunens munnbindpåbud oppheves
Finsehytta, der det hele startet, sett fra motsatt side av Finsevatnet.
Foto: TINE

Ikke bare i Norge

Sivile hunder ble sendt på utenlandske oppdrag for første gang august 1999, da Tyrkia ble rammet av et stort jordskjelv. Siden ble Norwegian Search and Rescue Team (NORSAR) opprettet, og består av hundeekvipasjer fra Norske Redningshunder, redningsmannskaper fra Oslo Brann- og Redningsetat (OBRE), i tillegg til medisinsk personale. NORSAR rykket ut ved jordskjelvkatastrofen i Iran i 2003 og Nepal i 2015.

For de som måtte ønske å bli medlem av Norske Redningshunder, så fins det lokallag i hele Buskerudregionen. En fullstendig oversikt finner du her.

Lokallag i- og rundt Eiker og Kongsberg:

Drammen lag: Leder Berit Lysne – telefon: 992 38 450
Kongsberg og omegn lag: Leder Janne W. Kristiansen – telefon: 404 18 853
Numedal og Midtre Hallingdal lag: Leder Thomas Øye – telefon: 913 32 124
Ringerike og Modum lag: Leder Wenche Olsen – telefon: 911 24 890

2021-02076