I konkurranse med over 130 produkter fra hele 11 fylker, hvor eplefylkene Hordaland og Telemark stilte med henholdsvis 10 og 7 produsenter, var det til slutt Fiskum Fruktpresseri på Stavlum gård som gikk av med seieren i Eple-Norges svar på «Bocuse d’Or» med sin rene eplemost «Discovery».

Årets konkurranse ble arrangert for tiende gang. Den ble første gang avholdt i 2009 på markedsdagen i Gvarv i Telemark, og har siden økt både i omfang og deltagelse.

Konkurransen var i år inndelt i hele fem klasser, hvor seier i klassen «årets rene eplemost», hvor Fiskum Fruktpresseri gikk av med seieren, selvfølgelig var den gjeveste. Øvrige klasser er årets blandingsmost, -eplemost med fantasi, -sider og -fruktvin.

Den argeste konkurrenten i vårt nærområde er trolig Egge gård i Lier, som denne gangen måtte nøye seg med en andreplass i klassen «Eplemost med fantasi» med sin eplemost med blåbær.

Juryen ble ledet av Espen Blåfjelldal fra Bagn og hadde solid deltakelse fra næringen ifølge en pressemelding fra arrangørene Hanen og Norsk eplefest.

LES OGSÅ:
MC-ulykke på Fiskum nær Kreklingundergangen

– Vi er stolte over det vi har oppnådd med konkurransen, samtidig som vi kan markere 10 årsjubileet i trygg forvissning om fortsatt vekst i videreforedling og utvikling hos fruktprodusentene i hele Norge sier Eivind Lønheim, styreleder i Norsk eplefest.

Et knippe eplemost fra utvalgte eplesorter. Alle produsert på Stavlum gård.
Foto: FISKUM FRUKTPRESSERI

Interessen for norsk eplemost og sider, har aldri vært større. I følge Vinmonopolets salgslister for 2018, er det salget av norsk sider som øker mest. Dette gjenspeilte også det store mangfoldet i konkurransen ifølge arrangørene.

– Vi er stolte over å ha gjennomført jubileumskonkurransen med så stor deltagelse og flott resultat, sier daglig leder i Hanen, Bernt Bucher-Johannessen. – Nå er det bare opp til det norske folk å gå ut og nyte de gode smakene.

 

INFORUTE
ÅRETS PRISVINNERE:

Årets rene eplemost

1. Discovery fra Fiskum fruktpresseri fra Stavum Gård

2. Årgang Askim Gravenstein fra Askim Frukt- og bærpresseri

3. Eplajucie Discovery fra Sjuragarden

 

Årets blandingsmost

1. Augon fra Nyhuus Gard

2 Vår egen eplemost, fra Thon Hotell Lofoten laget av Nyhuus Gard

LES OGSÅ:
Snøværet er ikke over - mange utforkjøringer i distriktet

3. Hurdalsmost fra May Britt Hagen Rognstad

 

Årets eplemost med fantasi

1. Spildemost Raud fra Spildegarden

2. Eplemost med blåbær fra Egge gård

3. Edel Eplemost med Solbær fra Åkre Gård

 

Årets sider

1. Flytende Solskinn fra Solhøi

2. Edel Sider fra Åkre Gård

3. Vindpust Eplesider fra Hardangergutane

 

Årets fruktvin

1. Handverkcider med bær fra Balholm

2. Mormors Hage med Bringebær fra Lerkekåsa Vingård

3. Gull Eple fra Lerkekåsa Vingård