Norske myndigheter bekrefter nå – ifølge Development Today – at Norge har gitt totalt 677 000 doser covid-19-vaksine til fattige land.

Det dreier seg i hovedsak om Astra Zeneca-vaksiner, men noen kommer også fra Pfizer.

Sendes til utviklingsland

Norge skal etter planen donere nær to millioner vaksinedoser gjennom de samme kanalene som en del av Covax-samarbeidet i regi av FN, forteller Bistandsaktuelt – et fagblad om bistand og internasjonal utvikling.

Vaksinering i Afrika

De første vaksinene som ble distribuert gjennom Covax-systemet til Afrika ble satt i Ghana 1. mars. Det markerte begynnelsen på en stor utrulling av Covax-vaksinene i Afrika.

Development Today skriver at Norge betalte inn 60 millioner kroner til Covax i fjor – noe som ga en opsjon på 1,9 millioner doser.

22 millioner kroner

I begynnelsen av februar ble Norge informert om at 677 000 doser var blitt overført til fattige land. De hadde en samlet verdi på over 2,6 millioner dollar eller nær 22 millioner norske kroner.

LES OGSÅ:
Strenge smitteverntiltak iverksatt i hele Viken fylke

Norge i en lederrolle

Norge har inntatt en lederrolle i det internasjonale vaksinesamarbeidet, og Røde Kors mener man må lede ved eksempel.

– Akkurat nå er det mye fagre ord, men det gjenstår konkrete forpliktelser og vilje til faktisk å dele vaksiner for å øke tilgangen for de mest sårbare befolkningsgruppene i verden, sier Bernt G. Apeland, generalsekretær for Røde Kors i Norge til NTB.

Underdirektør Lene Lothe i Norad sier til Development Today at de gjenstående 1,2 millioner dosene trolig også vil bli distribuert om kort tid.

 

HVA ER COVAX?

COVAX er en mellomfolkelig allianse som ble opprettet i 2020, tidlig under koronaviruspandemien av Verdens helseorganisasjon (WHO) og under Global Alliance for Vaccines and Immunisation (GAVI).

I samarbeid med vaksinekoalisjonen Coalition for Epidemic Preparedness Innovations (CEPI) skal alliansen få på plass en rask og bred fordeling blant alle trengende land av fremtidige covid-19-vaksiner. CEPI støtter en rekke vaksiner som alle i denne alliansen kan få, hvis vaksinene lykkes.

LES OGSÅ:
Øvre Eiker: Omreisende team foretar nå koronatest på hjemmeadresser

Alliansen tar sikte på at mellom- og lavinntektsland vil få god tilgang til vaksiner

Kilde: Wikipedia

2021-03034