Regjeringen leverer ingen tiltak mot de skyhøye drivstoffprisene i avtalen om revidert budsjett. – De svikter alle som nå sliter med de skyhøye drivstoffprisene. Kraftige avgiftskutt ville hjulpet på folks økonomi i en tid hvor alt blir dyrere, sier Ingunn Handagard, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF, Norges Automobil-Forbund.

– Leverer ikke på egne løfter

Regjeringen er enig med Sosialistisk venstreparti om revidert budsjett, men leverer ikke på egne løfter. I Hurdalsplattformen lovet regjeringen å kutte avgifter som rammer vanlige folk, slik som drivstoffavgiftene.

Drivstoff mot 30 kroner per liter

– På ett år har drivstoffprisene økt opp mot 40 prosent, og nærmer seg 30 kroner literen. Store deler av drivstoffprisene er avgifter, så dette kunne regjeringen og SV gjort noe med om de ville, sier Handagard.

Kommunikasjonsrådgiver i NAF, Ingunn Handagard.
Foto: NAF

Forstår ikke folks hverdag

NAF har foreslått en tiltakspakke som vil få ned belastningen på bilistene. Bileierorganisasjonen mener regjeringen burde følge andre land i Europa, som har iverksatt tiltak mot de galopperende prisene.

LES OGSÅ:
Nybilsalget i september: - Mer enn ni av ti valgte elbil

– Rammer distriktene hardt

– Før valget satt løfter om lavere avgifter løst. Nå ser vi ingen tegn til at de forstår hvordan disse prisene griper inn i økonomien til folk. Spesielt i distriktene rammer høye drivstoffpriser hardt, fordi flere er avhengig av bilen og færre har elbil, sier Handagard.

HOVEDBILDET: Bondetanken på toppen av Lundebakken i Vestfossen for fem år siden. Dette var faktisk nivået på drivstoffprisene i 2017.
Arkivfoto: BJØRN ERIK NEBELL

Momsfritak på elbil, men for lavt tak

Samtidig som regjeringen glipper på drivstoffavgiftene, videreføres momsfritaket på elbiler under 500 000 kroner. Fritaket leverer delvis på regjeringens løfter om å holde elbilene avgiftsfrie frem til 2025, men er satt lavere enn i Hurdalsplattformen.

– Regjeringen i utakt med markedet

– Det er bra at momsfritaket videreføres, men regjeringen er i utakt med markedet. Grensen for elbilmoms er satt 100 000 kroner for lavt, fordi mange av de populære familieelbilene vil få avgift med denne ordningen. Det burde vært unngått, sier Handagard.

EP2022-06005