Endring fra postomdeling fem dager i uken til annenhver dag, trer i kraft i morgen, 1. juli. Digitaliseringen og fallende brevvolum er blant grunnene til reduksjon i antall omdelingsdager ifølge Nkom (Nasjonal kommunikasjonsmyndighet).

Endringer i postregelverket fra 1. juli 2020 får betydning for alle som bruker posttjenester.

– Formålet er å tilpasse tilbudet, slik at folk og næringsliv fortsatt skal ha et godt posttilbud over hele landet, sier avdelingsdirektør Hans Jørgen Enger i Nkom, som har et overordnet tilsyn med postsektoren i Norge. Endringen i Postloven ble vedtatt 21. juni 2019 av Stortinget.

Forskjellige ukedager annenhver uke

Med formuleringen i bestemmelsen annenhver dag, mandag til fredag i en to-ukers syklus, menes at omdeling av post skal skje mandag, onsdag og fredag den ene uken og tirsdag og torsdag den andre uken.

– Postomdeling annenhver dag er bedre tilpasset fremtidens etterspørsel etter posttjenester, sier avdelingsdirektør Hans Jørgen Enger i Nkom, som er de som fører tilsyn med postregelverket. Noe som legger grunnlaget for bærekraftig konkurranse i postmarkedet, og gode og fremtidsrettede posttjenester forteller etaten i en pressemelding.

LES OGSÅ:
Kulturminnefondet lanserer støtte til veterankjøretøy

Avisombæring 6 dager i uka

Avisutdeling vil fortsatt foregå seks dager i uka i hele landet, fra mandag til lørdag. Samferdselsdepartementet inngikk etter anbudskonkurranse avtale med Posten om kjøp av avisomdeling for de ukedager som Posten fra 1. juli ikke vil ha vanlig postomdeling. Dermed sikres utdeling av aviser til abonnenter i områder der bransjens egne bud ikke har utdeling. Det gjelder om lag 15 prosent av aviseksemplarene. Dette skal sikre avisutdeling seks dager i uka til avisabonnenter fram til 30. juni 2022.

Post i butikk som før

Utenom å hente post i din egen postkasse, så vil du fortsatt kunne hente post de samme stedene som før, som postkontor, bedriftssenter og Post i Butikk. Postsendinger til disse fraktstedene vil fortsatt ha samme frakttid som i dag.

Postbokser sikrer daglig post

Posten skal etter endringene i postloven tilby utleie av postbokser ved eller nær de faste ekspedisjonsstedene, som for eksempel Post i Butikk. Dette skal sikre at bedrifter og privatpersoner som mottar mye og viktig post fortsatt kan få posten levert på daglig basis ved leie av postboks.

LES OGSÅ:
Nå er det ikke lenger søppelfyllinger, men omlastingsstasjoner som gjelder

Om endringer i postloven

Samferdselsdepartementets nettsider kan du lese mer om endringer i postloven fra 2020 som angår deg som forbruker.