Vinterføret er like rundt hjørnet, og tiden er inne for å skifte til vinterdekk på lastebiler og vogntog.

Som sjåfør er du til enhver tid ansvarlig for at kjøretøyet er riktig skodd for gjeldende føre. For tunge kjøretøy er det påbudt med vinterdekk i perioden 15. november til 31. mars.

– Et vinterdekk for tunge kjøretøy er et dekk av typen «Mud and snow» eller «3 peak mountain snowflake». Vinterdekkene kan være med eller uten pigger, sier Roy Harald Holm i Statens vegvesen.

En kontrollør fra Statens vegvesen påser at en tungbil har vinterdekk etter forskriften.
Foto: STATENS VEGVESEN

Tenk sikkerhet

Er det vinterføre må kjøretøyet ha vinterdekk med eller uten pigger også utenfor tidsperiodene nevnt ovenfor. Mønsterdybden i dekkene skal være minst 5 millimeter, og kjetting skal også være med.

– Riktige dekk er helt avgjørende for sikkerheten din og de andre bilistene på veien. Det er viktig å huske på at riktig merking og mønsterdybde på dekkene ikke er en garanti for godt nok veigrep, sier Holm i Statens vegvesen.

LES OGSÅ:
50 000 må fornye førerkoret før nyttår
HOVEDBILDET: Er tungbilen dårlig skodd, kan det ofte føre til situasjoner seom her fra Lundebakken mellom Fiskum og Vestfossen for noen år tilbake.
Arkivfoto: BJØRN ERIK NEBELL

Krav om å ha med kjetting

Dersom du kan forvente snø- eller isdekke, skal kjetting medbringes uavhengig av tid på året. Husk at på alle tunge kjøretøy er vinterdekk påbudt i de angitte tidsperiodene, sier Holm.

Les mer om kravene til vinterdekk og kjetting på tunge kjøretøy på vegvesen.no/dekk


EP2022-10013