Fanget jeg oppmerksomheten din nå?

Hunden Müsli.
Foto: Nina Haaland

Slapp av – denne frøkna skal ikke dø. Absolutt ikke. Men hun skal få slippe konkurranseringen. For all fremtid, tror jeg..

5 år gammel, og fortsatt føles det som 50/50 sjanse i forhold til om hun holder seg i ringen eller ikke:

Sjekke musikkansvarlig?

Sjekke noen som akkurat ankommer området?

Kjefte på en nyankommen hund som hun ikke kjenner?

Mulighetene for en frøken som Müsli er mange – og jeg orker ikke påkjenningen lenger.

Müsli kan så mye. På en god treningsdag går hun elitebane i Rally. Hun kan freestyleøvelser langt over kravene til klassen hun er. På trening kan hun skinne. 

Men hver gang det er nye hunder med oss på trening, så bruker jeg halve tiden på å jobbe i forhold til det. Fortsatt, etter 5 år :-/

Og i konkurransene så dør vi litt begge to. Det er for mye å passe på.

……..

Jeg vet om kolleger som hadde gitt opp for lenge siden, som hadde avlivet henne og funnet en ny stjerne. Man kan da ikke som hundetrener være bekjent av å ha en hund som ikke fungerer, som man ikke får til. Andre hadde kanskje omplassert henne.

LES OGSÅ:
Estland: Trodde de reddet en hund fra drukning, men det var en ulv

Andre igjen hadde fått henne til. Jeg innser det, det er mange svært dyktige utøvere som får til de fleste hunder.

I sommer sa jeg at jeg skulle bruke et år med intensiv trening og så ta avgjørelsen. Det har gått ca. 4 måneder siden den påstanden, men nå synes jeg det holder. For begges del.

Hvorfor nå? Vel, i går startet vi i kl. 2 i freestyle. Müsli løp til musikkansvarlig for å si hei, deretter tok hun en runde rundt i ringen – full fart, glad og fornøyd 🙂 Deretter så jobbet vi oss gjennom ca. halve programmet og avsluttet for så vidt glade og fornøyde.

Men – i løpet av dagen så gav hun det onde øyet til 3 – 4 hunder hun ikke kjenner. Og det er alltid nye hunder i konkurranse settinger. Og jeg klarer ikke å være på 100% hele tiden.

Og det hele toppet seg ved at Müsli selv ble angrepet av en hund hun kjenner godt og normalt går fint sammen med. Sånt kan skje, det var en lang dag, hundene var slitne og litt på tuppa. Jeg har selv en lettantennelig hund som selvagt svarte opp for fullt. Men – selv om den episoden var litt uforskyldt, så var det det som fikk begeret til å renne over. Hun er ikke en hund som takler slikt bra, hun takler ikke konkurransesttinger – og jeg er lei av å ikke føle meg trygg i ringen.

LES OGSÅ:
Vil hjelpe ungdom i bygda å lage nye ballkjoler av gammelt materiale

Hva betyr det for Müslis livskvalitet?

Det betyr kun at hun skal slippe å være med i konkurranser.

Müsli skal fortsatt være med på to treninger i uken. Hun skal fortsatt gå litt spor og søke kantareller. Fortsatt blir det tur. Så alt i alt så tror jeg det blir til det beste.

Hva betyr dette for meg? Ikke så mye annet enn at jeg nå kan dømme mer i Kreativ Lydighet (spør i vei), jeg kan være bakkemanskap mm. 

En stund, for se ikke bort i fra at jeg etter hvert dukker opp i ringen igjen.

Uten andre ambisjoner enn å stille med en (ny liten) hund som trives i ringen og føler seg trygg og fornøyd i konkurransesettinger.

Her er et bilde fra Müslis (trolig) siste konkurranse, i går.

Nina Haaland og hunden Müsli under en øvelse i freestyle. En konkurranseform som kan være krevende både for hund og eier.
Foto: Cathrine Jullim Kise