Også årets 17. mai-feiring byr på en rekke utfordringer for å unngå smittespredning. Noen av begrensningene Helsedirektoratet har listet opp har imidlertid ført til reaksjoner i det lokale korpsmiljøet.

Ikke lov å fortelle hvor og når

I år får nemlig den musikkorps som vil, få lov til å marsjere og spille 17. mai – bare de ikke forteller noen hvor og når de skal spille

Detaljer finner du under Helsedirektoratets orientering til Helsedirektoratet, som ble postsendt allerede 15. april, men som ble kunngjort i en pressekonferanse kulturminister Abid Raja holdt sist torsdag om koronabegrensninger på 17. mai.

Helsedirektoratets råd om 17. mai-feiring (15 sider) finner du her.

Unngå folkeansamlinger

Hvis det er risiko for at 17. mai-tog eller andre arrangement fører til folkeansamlinger eller tiltrekker seg personer fra ulike kommuner, bør de avlyses heter det i orienteringen fra Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet om nasjonaldagsfeiringen.

17. mai-tog, annonserte taler, leker, kransenedleggelser og liknende er omfattet av reglene om arrangement i covid-19-forskriften heter det videre i orienteringen, der regjeringen poengterer at den ikke vil komme med egne regler for gjennomføringen av nasjonaldagen ut over disse.

LES OGSÅ:
Slik var 17. mai på Fiskum - etter to år med pandemi

Regjeringen understreker at 17. mai må gjennomføres innenfor nasjonale og lokale regler og anbefalinger som gjelder på den aktuelle dagen.

– Det betyr at områder som ikke har lokale begrensninger om arrangementsforbud, kan gjennomføre aktiviteter som 17. mai-tog med gjeldende antalls- og avstandsbegrensninger. I andre kommuner vil ikke dette være mulig. Vi oppfordrer generelt til å gjennomføre arrangement utendørs eller digitalt, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie.

– Korps kan spille på uannonserte steder

– Korps kan spille på uannonserte steder, såkalte popups, men korpsøvelser må følge gjeldende regler, sa Raja på pressekonferansen sist torsdag og henviste til smittevernregler for musikkøvelser fra Norsk Musikkråd.

Norsk musikkråds «Smittevern for musikkøvelser» finner du her.

Skolekorps med kun ti deltagere

Fra informert hold har vi imidlertid fått vite at de gjeldende lokale reglene i bl.a. Drammen kommune (covid-19-forskrifetns kapittel 5A) tilsa at musikkorps ikke kunne øve utendørs og skolekorps kun med ti deltagere frem til 25. april.

LES OGSÅ:
Gavedryss over musikkorpsene i Øvre Eiker

Covid-19-forskriften finner du her.

Dette igjen betyr at muligheten til å presentere musikk av høy kvalitet er sterkt begrenset uten trening, når musikkorps under normale forhold trener hele året gjennom, i tillegg til at de ofte også holder konserter både innen- og utendørs.

Bare skolekorps får trene innendørs

Når Drammen kommune etter 26. april kommer over i forskriftens kapittel 5B, innebærer ikke det annet enn at barn og unge under 20 år får anledning til å trene innendørs, men for musikkorps for voksne stiller det seg imidlertid annerledes, for som det fremgår av forskriften – der toppidrett merkelig nok har fått et unntak:

Ingen øvelser for de over 20

«Det er ikke tillatt å organisere idrettsaktivitet innendørs for personer over 20 år. Det samme gjelder fritidsaktiviteter som organiserte øvelser, trening og prøver for kor, korps og teater. Organisert trening for toppidrettsutøvere innendørs er likevel tillatt.»

2021-04044