Papirhuset på Papirbredden i Drammen seiler nå opp som det nye stedet for de som vil ta del i jamming i alle sjangre – enten de ønsker å delta – eller bare ønsker å lytte.

Jam siste torsdag i måneden

Nå begynner høsten å melde sin ankomst, og da er jammingen i gang på Papirhuset i Drammen. Siste torsdag i måneden arrangeres det en jam, med et husband som innleder det hele med noen fine låter.

Deretter får de som har lyst anledning til å melde seg på. Både solister og band som vil delta for å få muligheten til å vise seg frem for publikum. Og her er alle – uansett sjanger – velkomne.

Denne torsdagen, den siste i august, var kvelden preget av et lite bluespreg av gamle rockelåter, jazz, rock og pop. Jamming er langt ifra et nytt fenomen i Drammen, hvor Buddys var stedet, og før det igjen Riggen og Cutty. Hele tiden på samme sted, men under forskjellige navn gjennom flere tiår. Hele tiden med Bent Bredesen som mer eller mindre fast inventar.

Stafettpinnen på nye hender

Nå har andre overtatt stafettpinnen, som etter min mening er viktig for inkludering i kultursammenheng.  I vinter var jeg på en jam og tok med meg trompeten – som jeg har med meg ganske ofte når det er musikk inne i bildet.

Da gangen var det Håvard Gryting som etter hvert tok styringen, etter at Øyvind Kristoffersen hadde styrt første delen av showet.

Eikermusikere var på plass

Her var også Øyvinds søster, Elin Kristoffersen med på å forgylle kvelden med sin vakre røst. Øvrige i bandet var Fredrik Barstad på tangenter, Rolf Øyvind Hæg på trommer, Håvard Caspersen på gitar og Kristian Grude på bass. Noen godt kjente og profilerte musikere fra Eikerbygda, som viste frem det beste fra distriktet.

I både Øvre- og Nedre Eiker har det vokst frem det ene bandet etter det andre, samt mange flotte sangere, og dette vokser stadig. Vi har for eksempel Big Bang, Det Betales, Gunhild «Gill» Bonden, Kristin Kaspersen og mange, mange flere. Både for amatører og profesjonelle er jamming et godt forum for de som vil satse på musikken.

Også lov å danse

De som hadde lyst til å delta denne kvelden gjorde jammingen til en god opplevelse, og publikumet koste seg. Ei jente våget seg til å med ut på dansegulvet mens det hele sto på.

Det som var litt trist, var at det var litt vel mye støy fra salen. Noe som førte til at de som fremførte sine låter fikk ikke alltid den oppmerksomheten de egentlig fortjente. Noe som igjen gikk ut over de som var kommet til å lytte, og heller valgte å slå av en prat med sidemannen under pausene.

Hele 40 tilhørere i salen

Lokalet er koselig og intimt med god akustikk der musikken kommer til sitt rette. Denne kvelden i august var det ca 40 stykker i publikum som kom for å kose seg med musikk og noe godt i glasset.

 

JAMSESSION
Jamsession (uttales djæmsessjen) er et engelsk begrep for en sammenkomst hvor musikere som til vanlig ikke spiller sammen møtes og spiller fritt og uformelt, gjerne med store innslag av improvisasjon.

 

Begrepet brukes spesielt innenfor jazzen. Derav verbet «å jamme», å improvisere musikk.

Ordet jam hadde opprinnelig betydningen «å presse noe sammen», eksempelvis for bevare og konservere frukt og syltetøy. Jamsession er dokumentert fra 1933; kanskje fra betydningen «noe søtt, noe utmerket».

Kilde: Wikipedia

Her finner du Papirhuset – hvor det er jamsession hver siste torsdag i måneden: