Etter å ha brukt en litt vel kreativ løsning for å slippe å betale i bomringen i Bergen, der skiltet ble gjort «usynlig» med fjernkontroll, ble bilføreren dømt til både bot og betinget fengsel.

Saken ble omtalt i Rett24.no mandag 15. mars.

Under en fartskontroll i Bergen sist sommer, stoppet politiet en bil som kom mot de både sakte og vinglete. Da patruljen sjekket registreringsnummeret, kom det for en dag at det tidligere var kommet inn et anonymt tips om at kjøretøyet hadde et skilt som ble «usynlig» når den passerte bomringen rundt Bergen.

Blendingsgardin med fjernkontroll

– Bilen ble da nærmere undersøkt, og en så at det var montert en ramme rundt registreringsskiltet. Inni bilen fant man en fjernkontroll, og man fant da ut at denne styrte blendingsgardinen. Man tok da kontakt med bompengeselskapet Ferde, og fant ut at bilen ved flere anledninger hadde passert bomstasjoner, der kjennemerket var skjult med denne gardinen, forklarer politiadvokat Ole Vallestad Emmerhoff ved Vest politidistrikt.

LES OGSÅ:
Spedalske på Kreta og en lege fra Bergen

– Ville skjule skiltet på nettet

Mannens forklaring var at han kun brukte fjernkontrollen når han skulle skjule skiltet når han la ut bilder av den på nettet under ferieturer, noe Gulating lagmannsrett åpenbart ikke festet lit til.

I tillegg til skiltgardinen var bilens bombrikke i tillegg pakket inn i aluminiumsfolie, slik at den ikke lot seg lese av det automatiske abonnementssystemet.

Betinget fengsel

Påtalemyndigheten la ned påstand om betinget fengsel for brudd på straffelovens bestemmelser om dokumentødeleggelse – for å ha holdt kjennemerket skjult, og bedrageri – for økonomisk vinning ved å påvirke resultatet av en automatisk databehandling.

Også bot

Han ble også dømt for kjøring uten lovlige kjennemerker, og i sum lyder dommen som ble avsagt på 21 dager betinget fengsel. I tillegg må bilføreren betale for de passeringene som kan bevises med 1098 kroner i tillegg til en bot på 20 000 kroner.

Mannens forsvarer, Rolf Knudsen, fortalte til Rett24.no sist helg at han mener at dommen er streng i forhold til beløpet som er lagt til grunn for siktelsen om bedrageri, og vil drøfte dommen med sin klient med tanke på mulig anke.

LES OGSÅ:
Kurt Willy Oddekalv (63) er død

Selges fra Kina for under tusenlappen

En komplett enhet for fjernstyring av blendingsgardin til kjennemerker ligger ute for salg fra Kina for under tusenlappen.
Skjermdump: EBAY

For å komme til bunns i dette som åpenbart ikke bare er i ferd med å bli bare et norsk problem (se video under), har Eikerposten gjort noen undersøkelser omkring bruken av blendingsgardin foran kjennemerker, og har funnet flere som leverer det nødvendige utstyret.

Blant annet er det flere firmaer som har forretningsadresse i Kina, og som selger komplette enheter for blending av kjennemerker.

For norske skilt

Settet er tilpasset størrelsen på blant annet norske skilt, og kommer komplett med to skiltplater med gardin, styringsenhet, kabler og fjernkontroll. Hele settet til en pris på mellom 500 og 1000 kroner levert hjem i din postkassa.

Også i USA

Også i USA ser det blant annet ut til at bilførere prøver å unndra seg kontroll ved å skjule kjennemerket på mer eller mindre finurlig vis. Som i denne videoen fra CBS, hvor bilfører koblet inn blendingsgardinen i det han passerte bomstasjonen.

Skaper problemer for ANPR-registrering

Stadig flere parkeringsselskap benytter i dag ANPR (Automatic Number Plate Recognition  – eller automatisk skiltgjenkjenning) på parkeringsplasser og i p-hus. Hvis bruken av fjernstyrte blendingsgardiner foran skiltet griper om seg, kan det med tiden representere et problem for selskapene.

LES OGSÅ:
Fjernsynet er 60 år i dag - 20. august 2020

2021-03038