Født: 16. mars 1931 – død: 27. september 2020.
Han ble bisatt i Vestfossen kirke 7. oktober 2020.

Thor August var korets eldste medlem da han døde for litt over ei uke siden. Han begynte i koret midt på 1990-tallet. Koret var da inne i en vanskelig periode. Thor, som både bodde og dreiv butikk i nabohuset, hadde allerede før dette noen ganger stikki oppom på Ungdomsheimen.

– Musikalsk

Han var musikalsk, med stor sans for klassisk sang. Dessuten kjente han de fleste sangerne, noen av dem også faste kunder i butikken. Koret ville gjerne ha nye medlemmer, og de klarte å overbevise Thor om at han passa godt til en plass i 2.bass-rekka.

Thor brukte tid på å utvikle stemmen sin. Det gikk forlydender om at han tok sangtimer, og om at han øvde hjemme mellom øvelsene. Dessuten kom han ofte til øvelsene med ferdig oppvarma stemmebånd. Han delte også gjerne av det han hadde lært, hos sangpedagog, triks han hadde lest seg til, eller gjennom å høre verdenskjente sangere. Noen av sangerne mener å huske at han av og til, når de var innom for å handle, kunne gi eksempler på øvelser han hadde forsøkt seg på, for å styrke pusten, eller klangen i stemmen.

LES OGSÅ:
Jonas Fjeld innlemmes i Rockheim Hall of Fame

Uortodokse baklengsøvelser

Det hendte det var litt uortodokse øvelser, for eksempel oppvarming av stemmen ved å gå baklengs opp trappa til øvingslokalet. Han starta med å bøye seg framover, med hodet mot knærne, ta en dyp, avslappa murring, så forflytta han seg oppover, men han sakte retta seg opp, og samtidig lot stemmen skli oppover i toneregistret. På toppen av trappa var han klar.

Venneforening ble opprettet

Thor tok en pause etter noen få år, men var etter det inne igjen, for kortere eller lengre tid. fra da av flere perioder i koret. Som en av flere stilte han opp da koret ble vedtatt nedlagt i 2004. I henhold til korets lover må dette bekreftes i et nytt årsmøte. Slik ble det aldri. Bare dager etter at vedtaket ble kjent i Vestfossen, ble det oppretta venneforening, og ikke minst, Ernst Kristensen, kjent og kjær korpsdirigent og musiker sa at han kunne dirigere koret, hvis de ville ha han, til og med gratis. Om de ville! Slik ble det.

LES OGSÅ:
Minneord for Thorbjørn Talmo

Ernst fikk også med seg Astrid Guterud, på piano, både som repetitør og akkompagnatør. Mann etter mann fikk spørsmål om å bli med i koret, gjerne først komme innom på øvelsen, høre litt, bli med på praten i kaffepausa, og smake Astrids nydelige bakverk. Resten er god historie.

Kosthold og yoga

Med Thor kom også kostholdets betydning for sangen inn i koret. Det er ingen hemmelighet at det var få sangere som benytta seg av disse rådene. Yoga- øvelser slo heller ikke an. Dette til tross for at han jo hadde en fin basstemme, et bevis på at det mange så på som ganske pussige triks, i hvert fall ikke var ødeleggende.

Thor kosa seg på øvelsene. Det var aldri langt mellom smilene. Aller best likte Thor seg på konsert i kapellet, eller i kirken. Da bredte det gode smilet hans seg fra øre til øre. Alle kunne se at han storkosa seg. Etter hvert ble pausene i koret lengre. Han sa klart fra om at han ikke følte at han hadde øvd nok til å synge bra. Men han kom til flere av våre konserter i Vestfossen, og var da raus med rosen til oss.

LES OGSÅ:
- Derfor er Stein Andersen min kandidat til Øvre Eiker kommunes kulturpris

En god samtale

Thor August Thoresen
(1931-2020)
Foto: PRIVAT

Etter at vi flytta øvelsene til Folkets Hus i 2015, ble det også helt stopp på å delta i øvelsene. En sjelden gang stakk han innom, hørte på oss i Folkets Hus, ga oss ros, og kosa seg med kaffe og kringle eller bolle, og en god samtale.

Thor August stilte flere ganger opp med gevinster til arrangementer, en god hjelp til å spe på korets økonomi.

– Husker det varme gode smilet

Vi er veldig glade for at Thor August valgt å synge i koret vårt. Vi som har syngi sammen med han, vil huske det varme gode smilet hans, og hans ofte utradisjonelle syne på saker og ting. En stor takk til familien som ga slipp på han til øvelser og konserter.

Vi lyser fred over Thor Augusts minne.

Kjell Jakobsen, styreleder i Vestfossen mannskor